Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Warmtenet voor Huissense wijken Zilverkamp en Driegaarden

De wijken Zilverkamp en Driegaarden in Huissen worden mogelijk aangesloten op een open warmtenet. Lingewaard hoopt 3.300 huishoudens in de wijken te verleiden om een aansluiting op dat net te nemen.  ,,Tegen een prijs die vergelijkbaar of zelfs lager is dan de huidige gasrekening”, zegt wethouder Aart Slob.

Er ligt nu al een warmtenet in tuindersgebied Next Garden. Dat verbruikt nog aardgas en heeft een rechtstreekse verbinding met de aardgasvelden in Groningen. Jaarlijks stroomt er 25 miljoen kubieke meter gas door die leiding, maar minister Erik Wiebes (economie en klimaat) draait die kraan per 2021 dicht. Daarom laten de tuinders op Next Garden een biomassacentrale bouwen waar het warmtenet op gaat draaien. Wiebes stelt daar ruim 53 miljoen subsidie voor beschikbaar. Die centrale wordt gestookt met snoei- en afvalhout uit de gemeente zelf.

Gemeente Lingewaard werkt aan verduurzaming. Hierbij werken we samen met Firan, het warmtebedrijf van Alliander, en Lingezegen Energy, het energiebedrijf van een tuinderscollectief in NEXTgarden. Samen onderzoeken we of we kunnen komen tot de aanleg van een open warmtenet waar (glastuinbouw)bedrijven en woningen op aan kunnen sluiten. Donderdag 6 juni ondertekenden Firan, Lingezegen Energy en de gemeente Lingewaard hiervoor een intentieovereenkomst. Doel is om tot een aanbod te komen waardoor het aantrekkelijk wordt om over te schakelen van aardgas naar een duurzame warmtevoorziening. 

Lees hier het artikel over het warmtenet
Lees hier het artikel over de samenwerking en het onderzoek

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief van Greenport Gelderland nr. 5 - 2019 staat online

De nieuwsbrief van Greenport Gelderland is weer online!

Lees onder andere meer over de aanpak van de verduurzaming van glastuinbouw, ondernemersontbijt voor boomtelers en statushouders die op excursie gingen in een tuinbouwkas. 

Meer informatie >>

Nieuwsbrief van glastuinbouwpact Arnhem-Nijmegen oktober 2019

De nieuwsbrief van glastuinbouwpact Arnhem-Nijmegen staat weer online! Lees je mee?

Meer informatie >>

Save the date! Uitnodiging 19 november - Bijeenkomst met LTO Glaskracht

Op 19 november a.s. is er een bijeenkomst georganiseerd met LTO Glaskracht bij de Rabobank in Elst. Het thema is dit keer 'Handjes in de kas'. 

Sjaak van de Tak van LTO Glaskracht Nederland aanwezig zijn om de initiatieven vanuit LTO toe te lichten. 

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.