Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

LTO Glaskracht geeft McKinsey opdracht voor eerste fase herstelplan Glasgroente

woensdag 05 november 2014
Om tot versterking van de concurrentiekracht van het Nederlandse glasgroentecluster te komen heeft LTO Glaskracht Nederland na overleg met de telersverenigingen het internationale consultancybureau McKinsey & Company opdracht gegeven voor de uitwerking van de eerste fase van een sectorstrategie.

In deze fase bepaalt het bureau de positie en kracht van de Nederlandse glasgroenteteelt in een breed internationaal perspectief. McKinsey ontwikkelt ook criteria om de toekomstbestendigheid van telersverenigingen te bepalen. Doel van de sectorstrategie is om tot een nieuwe situatie met blijvend beter rendement voor teeltbedrijven te komen. Dit wordt in de volgende fase uitgewerkt.

De aanhoudende malaise in de afzet en de druk op de bedrijfsrendementen doet veel glasgroentetelers beseffen dat een herstelplan dringend noodzakelijk is. Sinds dit voorjaar heeft een groeiend aantal leden LTO Glaskracht Nederland nadrukkelijk gevraagd initiatief te nemen tot verbetering van de afzetpositie van vruchtgroenten. Vanuit de organisatie is met een flink aantal telers gesproken over oorzaken en effecten. Duidelijk is dat de problemen groot en de oplossingen complex zijn. Betrokkenen zijn het er ook over eens dat alleen in samenwerking aan een oplossing kan worden gewerkt en dat dit vraagt om een aanpak waarbij de telers van begin af aan worden betrokken.

De glasgroentetelers kunnen daarbij rekenen op financiële steun van organisaties, zoals Greenport Holland, de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Rabobank, Rijksoverheid en Gemeente Westland. Ook met deze partijen is de afgelopen maanden reeds gesproken over hoe te komen tot een sectorstrategie.

Nog dit jaar komt McKinsey met de uitkomst , waarna de telersverenigingen individueel besluiten al dan niet mee te doen aan de tweede fase, namelijk de verdere uitwerking van de sectorstrategie.

Zie artikel hier op LTO Glaskracht Nederland

Gerelateerd nieuws

Verflauwen haakse bochten in Karstraat Huissen gebeurt in twee fases

Het verflauwen van de twee haakse bochten in de Karstraat bij Huissen-Zand, gaat in twee fases uitgevoerd worden: eerst wordt de zuidbocht aangepakt. 


Meer informatie >>

Darthuizer Groep verhuist naar Bemmel

Na ruim 90 jaar verplaatst de Darthuizer Groep haar hoofdkantoor van Leersum naar Bemmel. 

Het familiebedrijf met de vennootschappen Mobilane, Mobicare, Darthuizer Productie en Darthuizer Oase Lease is vanaf 9 september 2019 actief vanuit kwekerij DartPlant in Bemmel. Op de Betuwse locatie worden onder meer kant en klare Hedera- en Euonymushagen, sedumcassettes en geraniumpiramides gekweekt.

Meer informatie >>

Ombestemming Agropark naar “gewoon” bedrijventerrein

Provincie en regio hebben ingestemd met het ombestemmen van het bedrijventerrein Agropark II van agrobusinessterrein naar regulier bedrijventerrein. De vraag naar bedrijventerrein is op dit moment erg groot. Het gaat dan met name om kavels van 2 ha of groter.


Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.