Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

‘Kassen weg, huis terug’ is groot succes in Lingewaard

In de gemeente Lingewaard zijn de afgelopen vier jaar op ruim honderd locaties kassen en stallen gesloopt, waarna er een woning voor teruggebouwd mocht worden. Een succesvolle actie, want in de jaren voor 2015 werd totaal geen gebruik van de regeling gemaakt.

Ook deze week gaf het college van B en W weer toestemming voor zo'n ‘functieverandering’, zoals het formeel genoemd wordt. De eigenaar van een voormalig gemengd agrarisch bedrijf aan de Leutsestraat halverwege Angeren en Huissen gaat stevig slopen. Een kas was al tegen de vlakte, binnenkort volgen een loods en drie stallen. In totaal verdwijnt er bijna 2.200 vierkante meter aan leegstaande bedrijfsgebouwen en daarvoor mogen twee woningen worden teruggebouwd. Want per 900 vierkante meter stal en/of 8.000 vierkante meter kassen mag een woonhuis ter compensatie verrijzen. 

Oftewel: iedereen blij
Op deze manier zijn de afgelopen vier jaar al ruim honderd locaties met oude agrarische panden - stallen of kassencomplexen - verdwenen ten faveure van woningbouw. ,,Een enorm succes”, meent Lingewaards wethouder Johan Sluiter. Want verrommeling en verloedering in het buitengebied verdwijnt terwijl extra vierkante meters woonruimte beschikbaar komt. Oftewel: iedereen blij. ,,In de meeste gevallen gaat het overigens om het opruimen van kassen.” 

Extra bijzonder is dat vóór 2015 niemand gebruikmaakte van de regeling. Sluiter: ,,De regeling was ook erg complex, je moest flink aan het rekenen met oppervlaktes en kosten. Nu weet een belangstellende meteen waar hij aan toe is wat vervanging betreft. En ook geen gereken meer met legeskosten voor het terugbouwen: 15.000 euro bij één woning, 22.000 bij twee woningen.” 

Lees hier het hele artikel

Gerelateerd nieuws

Verflauwen haakse bochten in Karstraat Huissen gebeurt in twee fases

Het verflauwen van de twee haakse bochten in de Karstraat bij Huissen-Zand, gaat in twee fases uitgevoerd worden: eerst wordt de zuidbocht aangepakt. 


Meer informatie >>

Darthuizer Groep verhuist naar Bemmel

Na ruim 90 jaar verplaatst de Darthuizer Groep haar hoofdkantoor van Leersum naar Bemmel. 

Het familiebedrijf met de vennootschappen Mobilane, Mobicare, Darthuizer Productie en Darthuizer Oase Lease is vanaf 9 september 2019 actief vanuit kwekerij DartPlant in Bemmel. Op de Betuwse locatie worden onder meer kant en klare Hedera- en Euonymushagen, sedumcassettes en geraniumpiramides gekweekt.

Meer informatie >>

Ombestemming Agropark naar “gewoon” bedrijventerrein

Provincie en regio hebben ingestemd met het ombestemmen van het bedrijventerrein Agropark II van agrobusinessterrein naar regulier bedrijventerrein. De vraag naar bedrijventerrein is op dit moment erg groot. Het gaat dan met name om kavels van 2 ha of groter.


Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.