Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Initiatief: Food & Health Ingredient Farm (IF)

Er zijn de afgelopen jaren in de tuinbouwsector diverse Innovatie en Demo Centra (IDC’s) gestart. Een nieuw initiatief hierin is de Food & Health Ingredient Farm. De gedachte hierachter is dat het mogelijk moet zijn om plantaardige ingrediënten deels zelf te (laten) telen in kassen in West-Europa.

De Food & Health Ingredient Farm wil een communicatie- en insipiratiearena zijn voor betrokken partijen. De waarde die IF gaat bieden bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Optimalisering teeltsystemen van planten t.b.v. ingrediëntenproductie in een tuinbouwsysteem (semi-praktijkschaal);
 • Zorgen voor optimale rassen: (nieuwe) smaken, meer inhoudsstoffen, nieuwe soorten;
 • Optimale na-oogst processing. 

Inmiddels heeft een eerste werksessie over dit concept plaatsgevonden. Hierbij zijn vertegenwoordigers van de initiatiefnemers (NEXTgarden), Wageningen UR Glastuinbouw, Oost NV en de directeur divisie Food Ingredients van de firma Intertaste, aanwezig geweest. De komende maanden wordt gewerkt aan een krachtig samenwerkingsverband dat invulling kan geven aan de ontwikkeling en realisatie van de Food & Health Ingredient Farm.

Bent u geïnteresseerd in het initiatief en wilt u meewerken? Stuur dan een mailtje naar nextgarden@lingewaard.nl!

Gerelateerd nieuws

Eerste positieve resultaten onderzoek NEXTgarden Ingredient Farm

NEXTgarden Ingredient Farm heeft als doel om te verkennen of specerijen die in warme landen worden geteeld, ook in Nederland  kunnen worden geteeld, veredeld, geëxtraheerd en verkocht. De start van het project richtte zich op het kweken van twee tropische specerijen. Deze twee specerijen zijn kurkuma en zwarte peper. 

Meer informatie >>

PERSBERICHT Ingredient Farm: Specerijenproductie krijgt boost in NEXTgarden

Om deze uitdaging op te pakken is al enige tijd het project Ingredient Farm in voorbereiding met een consortium van o.a. tuinbouwers vanuit het glastuinbouwgebied NEXTgarden, jonge Wageningse technologiebedrijven en gerenommeerde Nederlandse specerijenbedrijven.


Meer informatie >>

Exotische specerijen op de NEXTgarden Ingredient Farm

Veertien partijen, van onderwijsinstellingen tot telers en technologische bedrijven, ondertekenden op woensdag 19 april de intentieovereenkomst voor de NEXTgarden Ingredient Farm (NIF). Met de intentieovereenkomst gaan de partijen een samenwerking aan om te testen of exotische specerijen zoals Spaanse peper en kurkuma (geelwortel) onder glas kunnen worden geteeld. De partijen kwamen samen bij Kwekerij Bergerden in Bemmel. 

De NEXTgarden Ingredient Farm is onder meer een fysieke locatie in glastuinbouwgebied NEXTgarden in de gemeente Lingewaard. Hierin richten de partijen een teeltruimte, een demonstratiegedeelte en een ontmoetingsruimte in. De uitvoering van de experimenten met exotische specerijen vindt plaats in de teeltruimte. Wethouder Theo Peren van de gemeente Lingewaard: “Het is uniek dat zoveel partijen uit de keten de samenwerking opzoeken. Als gemeente kunnen we alleen maar trots zijn dat er in NEXTgarden zulke initiatieven ontstaan.”

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

 • Strategisch gelegen in agricorridor A15
 • Op de grens van Nederland en Duitsland
 • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
 • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
 • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
 • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
 • Dynamisch ondernemersklimaat
 • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.