Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Het voedsel van de toekomst, is eendenkroos een optie?

Tuinder Hans Roelofs uit Huissen gelooft in eiwitrijke plantje, Eendenkroos, ook wel bekend als waterlinzen. 

Dankzij de steun van Europa wordt er in de Betuwe met een oppervlakte van 200 meter geëxperimenteerd. Het project wordt gecoördineerd door ABC-Kroos uit Groenlo.

Extreme weersomstandigheden

In Groenlo zal op woensdag verder onderzoek gedaan worden. De waterlinzen zullen in gekoelde vrachtwagens vervoert worden, de invloed van het weer op de kroos is vooralsnog onbekend. De weersomstandigheden zijn de afgekeken weken extreem heet geweest.

Linzen zijn momenteel nog niet goed gekeurd voor menselijke consumptie. In de toekomst zou het verwerkt kunnen worden in soepen, sauzen en brood. De proef in Huissen is een stap in de goede richting met de financiële steun van de Europese Unie, gemeente Lingewaard, Wageningen Universiteit, Hogeschool Van Larenstein en Lingewaardse ondernemers. 

Eiwitgewas

Waterlinzen leveren tien keer zoveel eiwit als soja, terwijl soja nu het meest bekende eiwitgewas is. Waterlinzen zijn ook veel milieuvriendelijker dan intensieve veeteelt en landbouw.

In Groenlo zal er gekeken worden naar het eiwitgehalte en of er geen algen in het kroos zitten. Met de extreme warmte is er natuurlijk snel groeiend alg.

Kritisch

De tuinder uit Huissen is kritisch en is niet tevreden over de eerste bak. Hij zit al jaren in het vak maar heeft nog nooit kroos verbouwd. Hij geeft aan zelf misschien wel te kritisch te zijn.

Gerelateerd nieuws

Eendenkroos is een veelbelovende eiwitbron

In westerse landen eten we te veel dierlijke eiwitten, die we deels kunnen vervangen door plantaardige eiwitten. Eendenkroos is een veelbelovende eiwitbron. Het plantje levert per hectare zes tot tien keer meer eiwit op dan soja en groeit supersnel. Wageningse wetenschappers onderzoeken hoe we eendenkroos en algen kunnen gebruiken in ons voedsel en in veevoer.

Meer informatie >>

Eten we straks allemaal waterlinzen?

In glastuingebied NEXTgarden wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van waterlinzen. Het is een fantastisch eiwitrijk plantje en kan als groentebestanddeel verwerkt worden in soepen, salades, sauzen en zelfs brood. 

Meer informatie >>

Jonge mensen komen met echte duurzame innovatie

Kansen voor tuinbouw 3.0 in de regio worden gezien door Rik Eweg, Lector van Hogeschool Van Hall Larenstein. De hogeschool kreeg in 2018 de titel voor Duurzaamste Hogeschool van Nederland. 

Studenten worden opgeleid op en voor een duurzame toekomst waarbij deze bekroning al lang geleden ingezet is. In 2019 zal er gestart worden met een specifieke gericht op de circulaire economie.

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.