Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Gelderse tuinbouw koploper in energietransitie

Ruim honderd geïnteresseerde tuinbouwondernemers, politici en deskundigen waren op 5 september 2018 in een sfeervolle ambiance bijeen bij lasbedrijf Certilas in Huissen.

Doel van de bijeenkomst was de agenda te bepalen voor het halen van de klimaatdoelen binnen de tuinbouw in de provincie Gelderland. Deze agenda vertalen we naar een gezamenlijke ambitie.

Noodzaak verduurzamen tuinbouw

De avond werd geleid door Marianne Schuurmans, burgemeester van de gemeente Lingewaard. Marjan Minnesma, directeur Urgenda, trapte af. Zij schetste noodzaak en urgentie om de tuinbouw te verduurzamen en wat daarbij komt kijken. Peter Drenth, gedeputeerde voor de provincie Gelderland, brak een lans bestaand beleid te heroverwegen om duurzame energieprojecten mogelijk te maken. Paul Hospers, adviseur duurzaamheid, schetste wat er in het gebied van NEXTgarden zoal speelt om de tuinbouw te verduurzamen.

In het gesprek daaropvolgend met de deelnemers werd een ding duidelijk. De Gelderse tuinbouw wil en zal koploper zijn in de energietransitie. Hier zetten ondernemers, overheid en instellingen gezamenlijk de schouders onder. NEXTgarden is de energiemotor om deze energietransitie in beweging te brengen en initiatieven te verbinden. Er is met name vraag naar clustering, kunnen aansluiten op het warmtenet en meer betaalbare mogelijkheden voor warmteopslag.

Meer lezen over de rondleidingen en het symposium? Kijk hier voor een speciale pagina over de dag waar ook de presentaties te downloaden zijn. Het persbericht is hier te downloaden.

Gerelateerd nieuws

Mooie plannen én uitdagingen voor Humphrey's en NEXTgarden

Ruim een jaar geleden schreven we hoe restaurantketen Humphrey’s de samenwerking zocht met NEXTgarden en de gemeente Lingewaard. Een jaar later vragen we Humphrey’s hoe het bevalt. Er zijn uitdagingen, maar ook mooie plannen voor de toekomst.

Meer informatie >>

Nieuwsbrief van Greenport Gelderland nr. 5 - 2019 staat online

De nieuwsbrief van Greenport Gelderland is weer online!

Lees onder andere meer over de aanpak van de verduurzaming van glastuinbouw, ondernemersontbijt voor boomtelers en statushouders die op excursie gingen in een tuinbouwkas. 

Meer informatie >>

Succesvolle demonstratie innovatieve amaryllisblad-verwijder-machine bij Zandvoort Flowers

Slimme oplossingen voor de amaryllisteelt, dat is de kern van het project van Hortiworld en Zandvoort Flowers. 

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.