Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Eten we straks allemaal waterlinzen?

In glastuingebied NEXTgarden wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van waterlinzen. Het is een fantastisch eiwitrijk plantje en kan als groentebestanddeel verwerkt worden in soepen, salades, sauzen en zelfs brood. 

Wanneer we de waterlinzen daadwerkelijk kunnen consumeren is met name afhankelijk van het verkrijgen van een voedsellicentie voor het eten van dit plantje en haar eiwit.

In Azië worden er wel al waterlinzen gegeten. Wegens de Europese regelgeving, zal er eerst onderzoek plaats moeten vinden en zal er op basis van de resultaten besloten worden of er toestemming wordt gegeven voor menselijke consumptie. ‘De tijd zal het leren’ vertelt teler Hans Roelofs.

Waterlinzen
De waterlinzen hebben veel voordelen ten opzichte van soja. De eiwitopbrengst per hectare is 7 tot 10 maal hoger. Verder kunnen waterlinzen overal gekweekt worden. Voor de sojateelt daarentegen, wordt regenwoud gekapt en soja komt per schip naar Europa. Dat is niet bepaald duurzaam.

De smaak van waterlinzen verschilt per soort, maar is te vergelijken met waterkers, een vrij neutrale smaak. Je kunt de waterlinzen verwerken in een salade, op een broodje gezond toevoegen, maar het is ook mogelijk om de eiwit eruit te halen en te verwerken in een vegetarische burger. 

Lees hier het hele artikel

Ook de NPO heeft aandacht besteed aan de ontwikkelingen van de waterlinzen. Bekijk hier de uitzending!

Alleen het fragment over de waterlinzen bekijken? Dat kan hier!

Gerelateerd nieuws

Eendenkroos is een veelbelovende eiwitbron

In westerse landen eten we te veel dierlijke eiwitten, die we deels kunnen vervangen door plantaardige eiwitten. Eendenkroos is een veelbelovende eiwitbron. Het plantje levert per hectare zes tot tien keer meer eiwit op dan soja en groeit supersnel. Wageningse wetenschappers onderzoeken hoe we eendenkroos en algen kunnen gebruiken in ons voedsel en in veevoer.

Meer informatie >>

Eten we straks allemaal waterlinzen?

In glastuingebied NEXTgarden wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van waterlinzen. Het is een fantastisch eiwitrijk plantje en kan als groentebestanddeel verwerkt worden in soepen, salades, sauzen en zelfs brood. 

Meer informatie >>

Jonge mensen komen met echte duurzame innovatie

Kansen voor tuinbouw 3.0 in de regio worden gezien door Rik Eweg, Lector van Hogeschool Van Hall Larenstein. De hogeschool kreeg in 2018 de titel voor Duurzaamste Hogeschool van Nederland. 

Studenten worden opgeleid op en voor een duurzame toekomst waarbij deze bekroning al lang geleden ingezet is. In 2019 zal er gestart worden met een specifieke gericht op de circulaire economie.

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.