Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Eerste oogst waterlinzen Bemmel

Van vier kilo naar honderden kilo’s waterlinzen in slechts 42 dagen. De pilot in een kas in Bemmel verloopt tot nu toe succesvol. De helft van de waterlinzen is vandaag geoogst door ondernemer Sascha van den Hurk en adviseur Hay van Soest.

Na de laatste metingen wordt met een buis de helft van een bak waterlinzen opgestuwd naar één kant. Daar kunnen ze geschept worden. In totaal zijn er vijf bakken. In big bags gaan de waterlinzen naar ABC-Kroos, het bedrijf dat eiwitten wint uit de waterlinzen. De andere helft van de bak waterlinzen groeit de komende weken weer volop.

Voor iedereen die meewerkt aan de pilot, is het de eerste keer. Het is allemaal nog wat lastig inschatten, maar de ondernemer denkt dat de oogst tussen de 500 en 1000 kilo ligt. Met name de timing van het oogsten moet nog goed bekeken worden. Een plantje leeft ongeveer 30 dagen.

Dat de pilot plaatsvindt in een kas, is uniek in Nederland. De teelt vindt hierdoor gecontroleerd plaats. De heren Van den Hurk en Van Soest houden de waterkwaliteit nauwkeurig in de gaten door metingen te verrichten.

Bekijk ook het stuk van Omroep Gelderland.

Gerelateerd nieuws

Eendenkroos is een veelbelovende eiwitbron

In westerse landen eten we te veel dierlijke eiwitten, die we deels kunnen vervangen door plantaardige eiwitten. Eendenkroos is een veelbelovende eiwitbron. Het plantje levert per hectare zes tot tien keer meer eiwit op dan soja en groeit supersnel. Wageningse wetenschappers onderzoeken hoe we eendenkroos en algen kunnen gebruiken in ons voedsel en in veevoer.

Meer informatie >>

Eten we straks allemaal waterlinzen?

In glastuingebied NEXTgarden wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van waterlinzen. Het is een fantastisch eiwitrijk plantje en kan als groentebestanddeel verwerkt worden in soepen, salades, sauzen en zelfs brood. 

Meer informatie >>

Jonge mensen komen met echte duurzame innovatie

Kansen voor tuinbouw 3.0 in de regio worden gezien door Rik Eweg, Lector van Hogeschool Van Hall Larenstein. De hogeschool kreeg in 2018 de titel voor Duurzaamste Hogeschool van Nederland. 

Studenten worden opgeleid op en voor een duurzame toekomst waarbij deze bekroning al lang geleden ingezet is. In 2019 zal er gestart worden met een specifieke gericht op de circulaire economie.

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.