Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Eerste bijeenkomst Living Lab Delta Oost

Dat we in Nederland grote stappen op het gebied van duurzaamheid moeten zetten, is bekend. Dat onze economie meer ‘circulair’ moet worden, weten de meeste mensen ook. Maar de vraag is: hoe gaan we dat doen? Ruim 15 betrokkenen (ondernemers, onderzoek, overheid en onderwijs) gingen op maandag 15 mei aan de slag met deze vraag, samen met het idee van een Living Lab. Als inspirerende locatie werd gekozen voor het tuinbouwmuseum Mea Vota in Huissen.

Radboud Vorage van Greenport Arnhem Nijmegen opende de bijeenkomst. Wethouder Theo Peren stelde dat een Living Lab vooral voor ondernemers van belang is, en vroeg zich af of het probleem van leegstaande kassen met dit instrument op te lossen is. Jan Taks (gemeente Lingewaard) schetste dat lopende projecten in NEXTgarden gekoppeld kunnen worden aan de ontwikkeling van een Living Lab Delta Oost. Globaal gesproken zou deze het grondgebied van de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard kunnen omvatten. Lector Toine Smits, van Van Hall Larenstein, legde uit dat er door ’frisse koppen’ nagedacht moet worden over een slimmere maatschappij, en dus ook een slimmere tuinbouw. Met die opdracht werden drie werkgroepen aan het werk gezet.

Al snel bleek dat de tuinbouw uitstekende kansen biedt om aan een circulaire economie bij te dragen. In tuinbouwkassen vangen tuinders zonnewarmte goed op. Daarmee is plantaardige productie te optimaliseren. Om nog dichter bij een circulaire economie te komen, werden drie speerpunten genoemd:
  • Duurzame energie uit eigen regio;
  • Gezonde arbeid en toepassing van ICT en robotisering;
  • Nieuwe producten gemaakt van hergebruikte grondstoffen en duurzaam verpakkingsmateriaal. Het opwaarderen van afvalstoffen tot nieuwe grondstoffen en producten wordt ook wel ‘up-cyclen’ genoemd.

Deze eerste bijeenkomst leverde al een aantal concrete ideeën op die om een nadere uitwerking vragen. Van Hall Larenstein heeft daarvoor studenten beschikbaar die ondernemers kunnen ondersteunen met hun circulaire ideeën. De organisatoren van deze bijeenkomst: Gemeente Lingewaard (Jan Taks), Van Hall Larenstein (Brecht Caspers) en Greenport Arnhem-Nijmegen (Radboud Vorage) gaan de resultaten van deze bijeenkomst verder uitwerken en nodigen ondernemers uit om mee te doen in dit ‘Living Lab’.

Gerelateerd nieuws

Mooie plannen én uitdagingen voor Humphrey's en NEXTgarden

Ruim een jaar geleden schreven we hoe restaurantketen Humphrey’s de samenwerking zocht met NEXTgarden en de gemeente Lingewaard. Een jaar later vragen we Humphrey’s hoe het bevalt. Er zijn uitdagingen, maar ook mooie plannen voor de toekomst.

Meer informatie >>

Nieuwsbrief van Greenport Gelderland nr. 5 - 2019 staat online

De nieuwsbrief van Greenport Gelderland is weer online!

Lees onder andere meer over de aanpak van de verduurzaming van glastuinbouw, ondernemersontbijt voor boomtelers en statushouders die op excursie gingen in een tuinbouwkas. 

Meer informatie >>

Succesvolle demonstratie innovatieve amaryllisblad-verwijder-machine bij Zandvoort Flowers

Slimme oplossingen voor de amaryllisteelt, dat is de kern van het project van Hortiworld en Zandvoort Flowers. 

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.