Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

AVR wil met een nieuwe fabriek CO2 gaan ‘tappen’ uit rookpluimen

AVR in Duiven haalt al energie en warmte uit afval, nu wil het bedrijf ook koolstofdioxide/CO2 uit rookpluimen gaan halen. 

De doelstelling van AVR is om voor de zomer van 2019 60.000 ton CO2 uit de rook te halen en te recyclen. Air Liquide transporteert het naar glastuinbouwgebieden zoals Bergerden. Binnen de tuinbouw is er veel CO2 benodigd voor de groei van de gewassen.

De nieuwe fabriek zal de eerste installatie in de wereld zijn die op zo’n grote schaal CO2 opvangt. De fabriek die in Duiven komt te staan zal 30 meter hoog worden. Momenteel wordt de rook uit de verbrandingsoven ook al gereinigd, de stoffen en zuren worden eruit verwijderd. De leidingen lopen straks door naar de nieuwe fabriek, deze zullen vanuit de bestaande schoorsteen komen.

Naar schatting zal 10% van het gas geabsorbeerd gaan worden met het oplosmiddel MEA. Door MEA toe te voegen kan de CO2 opgelost worden tot een vloeistof. De vloeistof wordt later ‘’gestript’’ om zo zuivere CO2 eruit te halen. De CO2 wordt daarna in vrachtwagens getapt en naar de tuinders gebracht.

De tuinders hoeven geen aardgas meer te verbranden om aan CO2 te komen wat ten goede komt van het milieu. De bouw van de nieuwe fabriek zal na de zomervakantie van start gaan.

Gerelateerd nieuws

Mooie plannen én uitdagingen voor Humphrey's en NEXTgarden

Ruim een jaar geleden schreven we hoe restaurantketen Humphrey’s de samenwerking zocht met NEXTgarden en de gemeente Lingewaard. Een jaar later vragen we Humphrey’s hoe het bevalt. Er zijn uitdagingen, maar ook mooie plannen voor de toekomst.

Meer informatie >>

Nieuwsbrief van Greenport Gelderland nr. 5 - 2019 staat online

De nieuwsbrief van Greenport Gelderland is weer online!

Lees onder andere meer over de aanpak van de verduurzaming van glastuinbouw, ondernemersontbijt voor boomtelers en statushouders die op excursie gingen in een tuinbouwkas. 

Meer informatie >>

Succesvolle demonstratie innovatieve amaryllisblad-verwijder-machine bij Zandvoort Flowers

Slimme oplossingen voor de amaryllisteelt, dat is de kern van het project van Hortiworld en Zandvoort Flowers. 

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.