Onderzoek Hoge Temperatuur Opslag

Hoge Temperatuur Opslag op NEXTgarden

We werken samen aan een duurzamer Lingewaard. Er wordt momenteel onderzocht hoe we onze warmtevoorziening kunnen verduurzamen, bijvoorbeeld door warmte in de grond op te slaan.

Het kunnen opslaan van warmte speelt in de energietransitie een cruciale rol. Bij Hoge Temperatuur Opslag (HTO) wordt overtollige warmte met een hoge temperatuur (60 tot 90 °C) tijdelijk opgeslagen in de ondergrond.
De opgeslagen warmte wordt in een latere periode onttrokken en gebruikt voor lage temperatuur verwarming (50 °C) van bijvoorbeeld gebouwen en kassen. Op NEXTgarden vindt een proefboring plaats om te kijken of de grond geschikt is om warmte in op te slaan.

TNO en IFTechnology begeleiden deze boring, in opdracht van gemeente Lingewaard en met ondersteuning van provincie Gelderland. Aannemer De Ruiter Grondwatertechniek voert deze boring uit.

In een paar minuten weet u bijna alles

Proefboring HTO

In tuinbouwgebied NEXTgarden in Gemeente Lingewaard vindt een proefboring naar het opslaan van warmte in de ondergrond. 

De warmte opslag is essentieel om de verschillende duurzaamheidsprojecten met elkaar te verbinden. Kijk mee voor meer informatie.

Impressie proefboring HTO - overdag

Impressie proefboring HTO - nacht

Er wordt dag en nacht gewerkt aan de proefboring voor de hoge temperatuur opslag (HTO). Er wordt 400 meter diep geboord om kennis op te doen over de ondergrond. Deze kennis is nodig om de mogelijkheden te onderzoeken naar HTO in de bodem van NEXTgarden.

Het technische verhaal achter de proefboring

NEXTgarden is goed op weg om een duurzame energiemotor voor de hele regio te worden. Het realiseren van een Hoge Temperatuur Opslag speelt hier een belangrijke rol in.

Het onderzoek naar HTO op NEXTgarden is in volle gang. Hiervoor heeft inmiddels een proefboring plaatsgevonden. Wat gebeurt er nou eigenlijk tijdens de proefboring? Wij begrijpen dat het een ingewikkeld verhaal is. Bekijk de video voor meer informatie over de proefboring.

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.