Succesvolle ondernemers,
kennisinstellingen en overheid
werken hier samen

Gemeente Overbetuwe

Gemeente Overbetuwe is een gemeente in de provincie Gelderland. De gemeente telt 46.658 inwoners en heeft een oppervlakte van 115 km2. Samen met de gemeente Lingewaard vormen ze de streek Over-Betuwe. Sinds 2016 maakt de gemeente Overbetuwe deel uit van het Gemeenschappelijk Orgaan regio Arnhem-Nijmegen.

De gemeente
Op 1 januari 2001 is de gemeente ontstaan door de samenvoeging van de gemeenten Elst. Heteren en Valburg. Het gemeentehuis is gevestigd in Elst, in het oude gemeentehuis van Valburg is tegenwoordig ook nog een gemeentevestiging. De gemeente bestaat uit de plaatsen Andelst, Driel, Elst, Hemmen, Herveld, Heteren, Homoet, Loenen, Oosterhout, Randwijk, Slijk-Ewijk, Valburg en Zetten.

Historie
Vroege bewoners: Het grondgebied van de gemeente Overbetuwe kent een rijke historie. Germanen, Bataven en Romeinen waren de vroege bewoners van de streek. Zij hebben hun sporen achtergelaten, met name onder de grond. De gemeente is bezig deze rijke historische schat beter zichtbaar te maken. Een heel bijzonder erfgoed zijn de Gallo-Romeinse tempelresten onder de Grote Kerk in Elst. Ook in Westeraam zijn bouwwerken van de Romeinen gevonden. Uit onderzoek blijkt dat ons grondgebied een belangrijk godsdienstig centrum is geweest.

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hevig gevochten in bepaalde delen van de gemeente. Met name in september 1944 toen de geallieerden 'a bridge too far' gingen. Dit heeft geleid tot een hechte band met de geallieerden. Bijvoorbeeld met de Polen, die veel betekend hebben voor Driel en Heteren. Jaarlijks vindt in september op het Polenplein in Driel een herdenking plaats van de komst van de mannen van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade, geleid door de Poolse generaal Stanislaw Sosabowski. De Poolse veteranen zijn nog ieder jaar aanwezig, ondanks hun inmiddels hoge leeftijd. 

Gemeentehuis Elst
Dorpsstraat 67
6661 EH Elst

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.