Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Van der Tak spreekt met tuinder Regio Arnhem-Nijmegen

Er staat veel te gebeuren in de tuinbouwsector. De beschikbaarheid van het Nederlands aardgas zal niet meer vanzelfsprekend zijn.  

Het verminderen van het aardgas zal voor rust moeten zorgen in Groningen waar de aardschokken verminderd moeten worden. Mocht de maatregel niet helpen dan is het niet uit te sluiten dat de afbouw versneld zal zijn in Groningen.

Het energie-akkoord stelt dat in 2030 een reductie van 49% co2 behaald moet zijn. In de glastuinbouwsector wordt al jaren ingezet op het verduurzamen waardoor de sector op de goede koers ligt.

Het programma ‘De kas als energiebron’ wordt door minister Wiebes voortgezet. Er komt jaarlijks 23 miljoen euro beschikbaar voor: 
- EHG regeling (8,8 miljoen)
- MEI regeling (4 miljoen)
- 6 pilots aardgas-loze glastuinbouw (3 miljoen)
- Onderzoek, demo en kennisuitwisseling (7,2 miljoen)

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zal een tweetal belangrijke tenderredelingen activeren:
- Pilots voor studies met betrekking tot CO2-afvang (11,6 miljoen)
- Seismiek geothermie (21 miljoen)

Van der Tak benadrukte om te blijven verduurzamen op het gebied van energieverbruik.Vanuit NEXTgarden kwam de vraag hoe het gebied in aanmerking kan komen voor pilots voor aardgas-loze glastuinbouw. Echter was daar nog geen antwoord op en wordt daar naar gekeken.

Gerelateerd nieuws

Inspiratiesessie: Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw

De kas van Harry Beijer op NEXTgarden vormt woensdag 11 oktober het decor voor een bijzondere bijeenkomst over de toekomst van de glastuinbouw in Oost-Nederland.
Meer informatie >>

Telers Willemsen en Weijs verlagen uitval, ziektedruk en inzet chemie

Potplantentelers René Willemsen en Sietske Weijs zijn gevestigd op NEXTgarden en gingen ruim vijftien jaar geleden aan de slag met weerbaar telen. De diverse maatregelen resulteren in een weerbaarder en sterker gewas en wortelstelsel en leveren ook op andere fronten voordeel op.
Meer informatie >>

NEXTgarden werkt aan doorstart voor proef met het kweken van specerijen

Specerijen kweken in een Bemmelse kas blijkt goed te kunnen. Er wordt dan ook volop gewerkt aan een doorstart van het proefproject. Kurkuma (Indiase geelwortel) is als specerij herkenbaar aan zijn mild bittere smaak en gele kleur.
Meer informatie >>

NEXTgarden de NEXTstep naar energieneutraal 2030

NEXTgarden wil in 2030 als eerste glasgebied klimaatneutraal opereren, ingepast binnen omringende bebouwing en bedrijven. Telers, gemeente en participanten werken hard samen om die ambitie concreet te maken. Met een robuuste mix van duurzame bronnen, aangesloten op een warmtenet.
Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.