Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Pim kweekt hedera’s en mocht zelf de naam verzinnen voor zijn eigen straat

In deze aflevering van Boerentrots: de in Lent geboren Pim Rikken (43) is eigenaar van grote hederakwekerij op grens van Huissen en Bemmel. Een makkelijke klus? ,,Het tegendeel is waar.”

Hoe bijzonder, je hebt een hederakwekerij in een straat die heet… Hedera! Op nummer 5 is de kwekerij van Rikken gevestigd. Op de grens van Huissen en Bemmel, in tuinbouwgebied Bergerden. 

,,Toen we hier begonnen te bouwen in 2004 was het nog weiland en mochten we van de gemeente zelf een straatnaam verzinnen, dus die was snel bedacht, haha”, aldus de eigenaar, die met vrouw en twee dochters naast het enorme kassencomplex woont.

Fruit en geraniums
Om de hoek zit de tweede locatie van de kwekerij, aan de Rosa 3. Alles bij elkaar gaat het om 46.000 vierkante meter. Zo’n zeven voetbalvelden groot. De huidige oppervlakte aan kasglas is bijna vijf keer zo veel als Rikkens vader en moeder en oom en tante toen hadden in Lent, waar hij van origine vandaan komt.

Zijn opa was er in 1928 al begonnen met tuinbouw, toen nog onder andere fruit en geraniums. ,,Mijn ouders en oom en tante hadden zich eind jaren negentig gespecialiseerd in de hedera.” 

De plant die kruipt of klimt en ook wel klimop wordt genoemd. ,,Die lijkt makkelijk om te kweken, maar het tegendeel is waar. Het vereist juist heel intensieve zorg. Van precieze bewatering tot hoeveelheid licht tot speciale potgrond.”

Dat gaat Rikken en zijn team inmiddels zo goed af dat er ruim zes miljoen planten per jaar verkocht worden. Niet aan consumenten, maar wel aan grootwinkelbedrijven en exporteurs.

,,En zo komen onze planten in bloemstukken en kerststukjes van onder meer tuincentra en de Lidl. 90 procent van onze productie gaat naar het buitenland.” Qua productie hoort zijn bedrijf tot de top 3 van Nederland, al zijn er volgens Rikken ‘maar’ zes hederakwekerijen.

Moeder Netty heeft haar eigen soort hedera
Van de plant bestaan er volgens hem ‘wereldwijd wel driehonderd soorten’. ,,Je hebt ze met groen, geel of wit blad en daarvan heb je weer diverse vormen en groottes. Wij kweken achttien soorten. Daarvan is de Wonder de hardloper.” Het is een volledig groene versie waarvan de bladeren een egale omtrek hebben.

 ,,We kweken ook eigen soorten, een paar zijn vernoemd naar medewerkers. En een naar m’n moeder, Netty.”  Ook zijn vader speelt nog steeds een rol. ,,Hij is al 72, maar komt om de dag nog wat doen.” 

Rikken heeft enorm veel aan zijn ouders te danken. ,,Toen ik destijds afzwaaide van de Hogere Agrarische School in Den Bosch, richting bedrijfskunde, hebben zij hebben me geholpen om het bedrijf over te nemen. En hebben daarna nog jarenlang meegewerkt.”

Lees hier het hele artikel in De Gelderlander.
Foto: Pim Rikken van Hederakwekerij Rikken in Bemmel © Erik van 't Hullenaar

Gerelateerd nieuws

Telers Willemsen en Weijs verlagen uitval, ziektedruk en inzet chemie

Potplantentelers René Willemsen en Sietske Weijs zijn gevestigd op NEXTgarden en gingen ruim vijftien jaar geleden aan de slag met weerbaar telen. De diverse maatregelen resulteren in een weerbaarder en sterker gewas en wortelstelsel en leveren ook op andere fronten voordeel op.
Meer informatie >>

Karma Plants koopt tuinbouwkavel van 4,2 hectare op NEXTgarden

Mooie ontwikkelingen in tuinbouwgebied NEXTgarden. De gemeente Lingewaard is trots! Vandaag is een verkoopovereenkomst gesloten met ondernemer Karma Plants voor een tuinbouwkavel van 4,2 hectare groot op Bergerden.
Meer informatie >>

NEXTgarden de NEXTstep naar energieneutraal 2030

NEXTgarden wil in 2030 als eerste glasgebied klimaatneutraal opereren, ingepast binnen omringende bebouwing en bedrijven. Telers, gemeente en participanten werken hard samen om die ambitie concreet te maken. Met een robuuste mix van duurzame bronnen, aangesloten op een warmtenet.
Meer informatie >>

NEXTgarden maakt samen met partners de NEXTstep

NEXTgarden maakt samen met partners de NEXTstep! Wethouder Johan Sluiter overhandigde gisteren de strategische visie aan gedeputeerde Peter Drenth. Innovatie en energieneutraal 2030 samen met en voor ondernemers zijn de peilers voor de komende jaren
Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.