Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Pim kweekt hedera’s en mocht zelf de naam verzinnen voor zijn eigen straat

In deze aflevering van Boerentrots: de in Lent geboren Pim Rikken (43) is eigenaar van grote hederakwekerij op grens van Huissen en Bemmel. Een makkelijke klus? ,,Het tegendeel is waar.”

Hoe bijzonder, je hebt een hederakwekerij in een straat die heet… Hedera! Op nummer 5 is de kwekerij van Rikken gevestigd. Op de grens van Huissen en Bemmel, in tuinbouwgebied Bergerden. 

,,Toen we hier begonnen te bouwen in 2004 was het nog weiland en mochten we van de gemeente zelf een straatnaam verzinnen, dus die was snel bedacht, haha”, aldus de eigenaar, die met vrouw en twee dochters naast het enorme kassencomplex woont.

Fruit en geraniums
Om de hoek zit de tweede locatie van de kwekerij, aan de Rosa 3. Alles bij elkaar gaat het om 46.000 vierkante meter. Zo’n zeven voetbalvelden groot. De huidige oppervlakte aan kasglas is bijna vijf keer zo veel als Rikkens vader en moeder en oom en tante toen hadden in Lent, waar hij van origine vandaan komt.

Zijn opa was er in 1928 al begonnen met tuinbouw, toen nog onder andere fruit en geraniums. ,,Mijn ouders en oom en tante hadden zich eind jaren negentig gespecialiseerd in de hedera.” 

De plant die kruipt of klimt en ook wel klimop wordt genoemd. ,,Die lijkt makkelijk om te kweken, maar het tegendeel is waar. Het vereist juist heel intensieve zorg. Van precieze bewatering tot hoeveelheid licht tot speciale potgrond.”

Dat gaat Rikken en zijn team inmiddels zo goed af dat er ruim zes miljoen planten per jaar verkocht worden. Niet aan consumenten, maar wel aan grootwinkelbedrijven en exporteurs.

,,En zo komen onze planten in bloemstukken en kerststukjes van onder meer tuincentra en de Lidl. 90 procent van onze productie gaat naar het buitenland.” Qua productie hoort zijn bedrijf tot de top 3 van Nederland, al zijn er volgens Rikken ‘maar’ zes hederakwekerijen.

Moeder Netty heeft haar eigen soort hedera
Van de plant bestaan er volgens hem ‘wereldwijd wel driehonderd soorten’. ,,Je hebt ze met groen, geel of wit blad en daarvan heb je weer diverse vormen en groottes. Wij kweken achttien soorten. Daarvan is de Wonder de hardloper.” Het is een volledig groene versie waarvan de bladeren een egale omtrek hebben.

 ,,We kweken ook eigen soorten, een paar zijn vernoemd naar medewerkers. En een naar m’n moeder, Netty.”  Ook zijn vader speelt nog steeds een rol. ,,Hij is al 72, maar komt om de dag nog wat doen.” 

Rikken heeft enorm veel aan zijn ouders te danken. ,,Toen ik destijds afzwaaide van de Hogere Agrarische School in Den Bosch, richting bedrijfskunde, hebben zij hebben me geholpen om het bedrijf over te nemen. En hebben daarna nog jarenlang meegewerkt.”

Lees hier het hele artikel in De Gelderlander.
Foto: Pim Rikken van Hederakwekerij Rikken in Bemmel © Erik van 't Hullenaar

Gerelateerd nieuws

Mobiliteit en verkeersveiligheid in gemeente Lingewaard; dit is het resultaat

Eind februari peilden wij met een online enquête de mening van onze inwoners over de mobiliteit en verkeersveiligheid in Lingewaard. Ruim 500 mensen hebben de vragenlijst ingevuld.

Meer informatie >>

Oproep aan alle ondernemers in gemeente Lingewaard

In de gemeente Lingewaard zijn veel MKB- en ZZP-ondernemers werkzaam. Wat zijn uw voorkeuren als ondernemer op het gebied van communicatie met de gemeente?
Meer informatie >>

Mobiliteit en verkeersveiligheid in gemeente Lingewaard; wat vindt u?

De gemeente wil Lingewaard bereikbaar en veilig houden voor alle weggebruikers. Wij werken aan maatregelen op korte termijn en een plan voor de lange termijn. 

Meer informatie >>

GroWplant speelt met wisselend assortiment in op vraag


Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.