Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

PERSBERICHT Ingredient Farm: Specerijenproductie krijgt boost in NEXTgarden

Op 25 september heeft de provincie Gelderland het innovatieproject Ingredient Farm goedgekeurd. Doel is om in het glastuinbouwgebied NEXTgarden exotische specerijen als kurkuma en zwarte peper te gaan telen, veredelen en verwerken. Zeven partners zetten de schouders onder dit unieke project.

De vraag naar kwalitatief goede grondstoffen neemt toe. Ook bij specerijen komt dit naar voren. De beschikbaarheid, kwaliteit en authenticiteit van specerijen uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika zijn aspecten die veel aandacht vragen in deze keten. Het is daarom goed om te onderzoeken of in Nederland een deel zelf geteeld kan worden in de toekomst. Binnenlandse teelt kan ook voordelen opleveren op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid, logistiek en kosten.

Keteninnovatie
Om deze uitdaging op te pakken is al enige tijd het project Ingredient Farm in voorbereiding met een consortium van o.a. tuinbouwers vanuit het glastuinbouwgebied NEXTgarden (gelegen tussen Arnhem en Nijmegen), jonge Wageningse technologiebedrijven en gerenommeerde Nederlandse specerijenbedrijven. Binnen het project wordt de specerijketen opnieuw ontwikkeld, van plantenveredeling, teelt, verwerking tot de verkoop van de specerijen. De keteninnovatie richt zich daarbij op twee heel verschillende gewassen, kurkuma en zwarte peper. Kurkuma (Curcuma longa) is gekozen vanwege zijn korte teeltcyclus en interessante inhoudsstoffen en voor zwarte peper (Piper nigrum) ligt de focus op het verkorten van de tijd tot de eerste oogst.

Telen onder glas
Het gaan telen onder glas en de veredeling op inhoudsstoffen, opbrengst en resistentie is uniek. Door innovatieve veredelingstechnieken toe te passen kan dit proces in kortere tijd en goedkoper. Ook snelle vermeerdering op basis van weefselkweek wordt ontwikkeld, evenals innovaties op het gebied van klimaatcontrole. Gekeken wordt naar beïnvloeding van de vrucht- en wortelvorming, waarbij LED belichting een belangrijke rol gaat spelen.1Achtergrond informatie partnersPartners

Kansen
De partners zien veel potentie in de ontwikkeling van in Nederland geteelde specerijen zoals bijvoorbeeld kurkumawortel en zwarte peper. Door de productieketen lokaal op te zetten worden grote transportafstanden vermeden. Samenwerking in de keten leidt tot nog voedselveiliger producten en speelt in op een groeiende marktvraag. Het project geeft invulling aan het beleid om van het NEXTgarden gebied een vitale en toekomstbestendige tuinbouwcluster te maken. Net als het eerder dit jaar goedgekeurde Waterlinzen project, is het Ingredient Farm project mogelijk gemaakt door Op-Oost, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

De partners zijn:
1. Hudson River Biotechnology is betrokken voor de veredeling van de kurkumaplant;
2. Stichting STOL (Stichting Tuinbouwontwikkeling Overbetuwe en Liemers) Projekt ispenvoerder;
3. Kwekerij Bergerden stelt de kas voor Ingredient Farm beschikbaar;
4. Phytonext extraheert de grondstof curcumine uit de kurkumawortel;
5. De specerijbedrijven Koninklijke Euroma en Verstegen Spices & Sauces beoordelen degeteelde specerijen op kwaliteit en commerciële haalbaarheid, en testen eindproducten;
6. Gemeente Lingewaard draagt zorg voor het procesmanagement. Andere betrokken partijen zijn HAS Hogeschool ’s-Hertogenbosch (HAS) en Van Hall Larensteijn (VHL). De HAS coördineert de kasteelt experimenten en VHL brengt de duurzame business mogelijkheden in beeld.

Meer informatie bij: Jan Taks, J.Taks@Lingewaard.nl, www.nextgarden.nl, telefoon +31 6 31048721

Gerelateerd nieuws

NEXTgarden werkt aan doorstart voor proef met het kweken van specerijen

Specerijen kweken in een Bemmelse kas blijkt goed te kunnen. Er wordt dan ook volop gewerkt aan een doorstart van het proefproject. Kurkuma (Indiase geelwortel) is als specerij herkenbaar aan zijn mild bittere smaak en gele kleur.
Meer informatie >>

NEXTgarden op European Week of Regions and Cities


Meer informatie >>

Exotische specerijen, gemaakt in de Betuwe: ‘Kurkuma telen blijkt eigenlijk helemaal niet zo lastig’

Sinds twee jaar geleden wordt in een hoek van een groot kassencomplex in tuinbouwgebied NEXTgarden gepoogd kurkuma en zwarte peper te gaan kweken.
Meer informatie >>

Eerste positieve resultaten onderzoek NEXTgarden Ingredient Farm

NEXTgarden Ingredient Farm heeft als doel om te verkennen of specerijen die in warme landen worden geteeld, ook in Nederland  kunnen worden geteeld, veredeld, geëxtraheerd en verkocht. De start van het project richtte zich op het kweken van twee tropische specerijen. Deze twee specerijen zijn kurkuma en zwarte peper. 

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.