Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

NEXTgarden mogelijk pilotgebied voor ecovat

Op 5 november bezocht een delegatie van het tuinbouwgebied in Lingewaard ECOVAT in Uden. Dit bedrijf ontwikkelt vaten die vrijgekomen warmte kunnen opslaan. De energieambities van NEXTgarden bieden wellicht mogelijkheden voor een pilot binnen de provincie Gelderland.

Een ecovat wordt onder de grond geplaatst en gaat uit van duurzame energie bij opwekking, distributie en gebruik. Vrijgekomen warmte kan in het vat worden opgeslagen, als bedrijven op dat moment geen behoefte hebben aan warmte. Door een ecovat kan het overschot aan warmte in de zomer in de winter ingezet worden om het tekort op te vangen. Tevens kan het vat in warme perioden koude leveren aan gewassen die daar behoefte aan hebben. Een vat kan maximaal ca. 20.000 m³ water bevatten.

De delegatie die ECOVAT bezocht, bestond uit vertegenwoordigers van de projecten Bergerden en Huissen-Angeren, een glastuinbouwondernemer, een vertegenwoordiger van Oost NV, de manager van Lingezegen Energy BV en de acquisiteurs tuinbouw.

De mogelijkheden van het inzetten van een ecovat bij het realiseren van de duurzaamheidsambities van NEXTgarden zullen worden bekeken.

Kijk hier voor meer informatie zie of neem contact op met J. Taks (06 310 487 21).

Gerelateerd nieuws

Telers Willemsen en Weijs verlagen uitval, ziektedruk en inzet chemie

Potplantentelers René Willemsen en Sietske Weijs zijn gevestigd op NEXTgarden en gingen ruim vijftien jaar geleden aan de slag met weerbaar telen. De diverse maatregelen resulteren in een weerbaarder en sterker gewas en wortelstelsel en leveren ook op andere fronten voordeel op.
Meer informatie >>

NEXTgarden werkt aan doorstart voor proef met het kweken van specerijen

Specerijen kweken in een Bemmelse kas blijkt goed te kunnen. Er wordt dan ook volop gewerkt aan een doorstart van het proefproject. Kurkuma (Indiase geelwortel) is als specerij herkenbaar aan zijn mild bittere smaak en gele kleur.
Meer informatie >>

NEXTgarden de NEXTstep naar energieneutraal 2030

NEXTgarden wil in 2030 als eerste glasgebied klimaatneutraal opereren, ingepast binnen omringende bebouwing en bedrijven. Telers, gemeente en participanten werken hard samen om die ambitie concreet te maken. Met een robuuste mix van duurzame bronnen, aangesloten op een warmtenet.
Meer informatie >>

Webinar 27 oktober: Onderwijs en parktijk

U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan webinar: Onderwijs en praktijk. Hoe vinden scholieren en ondernemers elkaar? Hoe kunnen de krachten gebundeld worden? En welke rol speelt het onderwijs hierin? 

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.