Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Lingewaard blij met komst Drijvend Zonnepark Bergerden

De gemeente Lingewaard krijgt binnenkort het grootste drijvende zonnepark van Europa. De drijvende zonnepanelen komen te liggen op het 2,75 hectare groot gietwaterbassin dat de centrale voorziening van gietwater voor alle tuinders in het glastuinbouwgebied Bergerden verzorgt.

Dit bassin biedt, afhankelijk van de toegepaste drijverconstructie, oppervlakte voor 4.500 tot 6.000 drijvende zonnepanelen. In de eerste fase worden 1.520 zonnepanelen in 40 rijen van 38 zonnepanelen geïnstalleerd. Het zonnepark op het gietwaterbassin is door Lingewaard Energie ontwikkeld en is gebaseerd op een samenwerkingsverband tussen tuinders en burgers. Met de zonnepanelen wordt duurzame elektriciteit opgewekt voor inwoners in de omgeving.

De gemeente Lingewaard is erg blij met de komst van de drijvende zonnepanelen. “Duurzaamheid en daarmee groene energie vinden wij erg belangrijk en dergelijke initiatieven dragen wij daarom graag een warm hart toe”, aldus wethouder Theo Peren. Peren: “Om het enthousiasme van de gemeente ook anders dan in woorden uit te drukken, heeft de gemeente het project financieel ondersteund door bij te dragen aan de kosten van het voorafgaande haalbaarheidsonderzoek. Het feit dat het drijvende zonnepark er nu echt gaat komen is fantastisch!”.

Ook Frans van Herwijnen van Lingewaard Energie is enthousiast over het zonnepark: “De combinatie zonnepark en gietwaterbassin is een mooi voorbeeld van dubbel ruimtegebruik. Er is ook sprake van een win-win situatie voor tuinders en exploitanten van het zonnepark. Door het koelend effect van het water en de lichtreflectie van het wateroppervlak stijgt de opbrengst van de zonnepanelen. De afscherming van direct zonlicht vermindert de algengroei, en daarmee de kwaliteit van het gietwater.”, aldus Van Herwijnen.

Geschat wordt dat er in 2016 kan worden gestart met de bouw van het zonnepark.