Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Laanboomkwekers gaan voor toppositie in Europa

De ambitie van boomkwekers in de Betuwe is om in 2030 marktleider binnen Europa te zijn. Onderzoek zal uit moeten wijzen hoe dit waargemaakt kan worden.

De samenwerking van de boomkwekers uit Neder-Betuwe, Buren en Overbetuwe werpt zijn vruchten af. Zo zijn de ondernemers erg goed door de crisis heen gekomen. Sierteelt is conjunctuurgevoelig en een onderdeel waar snel op bespaard wordt. Veel kwekers elders bleven niet overeind staan, terwijl de ondernemers uit Neder-Betuwe, Buren en Overbetuwe juist een derde uitbreidde van 1.200 naar 1.600.

Om in 2030 toonaangevend te zijn moet de samenwerking nog verder uitgebuit worden. Om een concreet beeld te krijgen welke weg bewandeld zal moeten worden is Adviesbureau Rijnconsult in de arm genomen. Momenteel zijn er een aantal belangrijke regio’s zoals bijvoorbeeld Toscane in Italië. Het onderzoek is een spannend traject dat aan het einde van het jaar afgerond moet zijn.

De vorming van Agro Business Centre is erg belangrijk en gelegen naast enkele bedrijventerreinen en NEXTgarden. Hier vinden toeleveranciers en afnemers elkaar.

De voordelen van de mooie samenwerking is dat er nooit meer ‘nee’ gezegd hoeft te worden tegen klanten.