Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Klanten Voedselbank Arnhem krijgen verse groente van telers uit NEXTgarden

Kwekers en tuinders uit Next Garden leveren verse groenten aan Voedselbank Arnhem. Die zet dat weer uit naar de 26 aangesloten voedselbanken in de regio. Minima die op de voedselbank zijn aangewezen, krijgen zo de komende weken meer verse voeding in het wekelijkse voedselpakket.


Dat is mogelijk door een akkoord tussen de tuinders, de voedselbank en Greenport Gelderland, een belangenorganisatie van kwekers.

Kwekers moeten meer moeite doen om hun waren aan de man te brengen, ook omdat veilingen minder afnemen. Dat had al tot gevolg dat bloemen, planten en voedsel werden doorgedraaid zodra het uit de kassen kwam.

Gratis naar voedselbank
Dat ‘doordraaien’ is een doorn in het oog van Greenport Gelderland. Dat heeft nu besloten de producten uit het kassencomplex tussen Huissen en Bemmel tegen kostprijs af te nemen en stelt deze vervolgens gratis beschikbaar aan de voedselbank. 

,,Op deze manier willen we verspilling tegengaan en is er sprake van een mooie en sociale bestemming", zegt Sandra de Beijer namens Greenport Arnhem/Nijmegen.

,,Bij de eerste levering ging het om bloemen, komkommers en boontjes. En we kijken als Greenport naar mogelijkheden om het aanbod verder uit te breiden. We volgen als het ware de oogstcyclus. Zodra bij een product sprake is van overschotten stappen wij als Greenport in om die aan de Voedselbank te kunnen leveren.”

Duizend porties
De levering is gebracht door kweker Maarten Schrijver, die normaal aan restaurants in Nederland levert. ,,Door de coronacrisis zijn al die restaurants gesloten, dus viel de vraag plots weg. Maar de productie van sperziebonen aan de plant gaat gewoon door, crisis of geen crisis”, vertelt de Huissenaar.

,,Ik ben dan ook blij dat mijn verse boontjes nu een goede bestemming hebben gevonden.” Afgelopen dinsdag leverde hij 200 kilo boontjes af bij de Voedselbank. ,,Dat is toch mooi duizend porties gezonde groente bij het avondeten.”

Extra aanvoer heel welkom
Thom Dieben, coördinator voedselverwerving bij de Voedselbank, is blij met dit initiatief. ,,Wij leveren aan 26 voedselbanken in een groot gebied van Gelderland tot in Utrecht aan toe. In ons werkgebied hebben we twee kwekers die aan ons leveren en we hebben een lijntje naar het Westland. Extra aanvoer van verse groenten is daarnaast heel welkom.” 

,, De klanten zijn blij met de bloemen en natuurlijk helemaal met verse groenten”, stelt Dieben. ,,Voor ons is dit een heel sympathiek initiatief van Greenport. Als straks de coronacrisis weer achter de rug is, hopen we dat deze vorm van samenwerking met ons distributiecentrum blijft bestaan.”

Meer lokale initiatieven
Naast het leveren aan de Voedselbank zijn er ook verschillende lokale initiatieven van de kwekers uit Next Garden om hun waren toch aan de man te brengen, weet Sandra de Beijer van Greenport. ,,Er zijn kwekers die inmiddels rechtstreeks aan lokale supermarkten leveren. Aan de Jumbo in Huissen bijvoorbeeld. Niet alleen wij, ook de kwekers zelf kijken vol afschuw naar het doordraaien van hun oogst.  Elk initiatief om dat tegen te gaan, helpt dan.”

Lees hier het hele artikel in de Gelderlander.


NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.