Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Kersttijd amaryllissentijd: topdrukte bij kweker uit Angeren

Bij amaryllissenkweker Evers van de Sandt in Angeren is het deze week alle hens aan dek. In zo’n vier weken tijd moet zijn complete amaryllissenoogst de kassen uit.

De amaryllis is de kerstsnijbloem bij uitstek en wordt met behulp van familie en seizoenarbeiders in deze periode geoogst en ingepakt. Zo’n 85 procent van de populaire bloem verdwijnt naar het buitenland. Dankzij de coronabeperkingen zijn bloemen en planten niet aan te slepen en wordt er door kwekers nu goed verdiend.

 ,,Omdat mensen door de beperkingen vaker thuis zijn willen ze het in huis gezellig maken. Zeker voor de kerst”, vertelt eigenaar Martijn Evers. In de oogstperiode worden bij Evers van de Sandt zo’n 1,5 miljoen stelen gesneden. Evers kweekt zo’n twaalf soorten, waaronder twee exclusieve.

Twee eigen soorten
,,Dat zijn de Loyalty en de Pinto-Night’’, zegt Evers. ,,Beide mooie donkerrode amaryllissen. De ene hebben we zelf ontwikkeld en de andere is aangekocht, maar ook exclusief. Die kun je echt alleen hier krijgen.” Evers verwacht dat de bloemen, die thuis minimaal twee weken meegaan, in de winkel tussen de 2 en 7 euro per stuk gaan kosten. 

,,Dat ligt aan de soort, de één is mooier en beter dan de ander. Ook verschilt het aanbod per land, soms worden ze per stuk aangeboden, soms in bossen van drie of vijf. En het zijn geen kleine planten, dus dan heb je het over een serieus bloemstuk.” 

Naar Duitsland
Evers van de Sandt, ooit opgezet door Martijn Evers zelf en zijn moeder, is nu in handen van Evers en zijn vrouw, maar ze hebben met hun maatschap de naam van het bedrijf in Angeren in ere gehouden. Van de deze weken gesneden planten gaat het overgrote deel naar Duitsland.

,,Daar is de bloem heel populair tijdens de kerstdagen en Duitsland is ook echt al jaren lang onze voornaamste afzetmarkt. Maar ze gaan ook naar Amerika en Japan. Een kleiner deel is voor de Nederlandse markt en gaat naar de bloemenveiling.”

Foto: © VidiPhoto
Lees hier het hele artikel uit De Gelderlander

Gerelateerd nieuws

NEXTgarden de NEXTstep naar energieneutraal 2030

NEXTgarden wil in 2030 als eerste glasgebied klimaatneutraal opereren, ingepast binnen omringende bebouwing en bedrijven. Telers, gemeente en participanten werken hard samen om die ambitie concreet te maken. Met een robuuste mix van duurzame bronnen, aangesloten op een warmtenet.
Meer informatie >>

NEXTgarden maakt samen met partners de NEXTstep

NEXTgarden maakt samen met partners de NEXTstep! Wethouder Johan Sluiter overhandigde gisteren de strategische visie aan gedeputeerde Peter Drenth. Innovatie en energieneutraal 2030 samen met en voor ondernemers zijn de peilers voor de komende jaren
Meer informatie >>

Samen tegen georganiseerde criminaliteit in Lingewaard

Wij vinden het belangrijk om samen met de ondernemers in Lingewaard ons in te zetten tegen ondermijning. Hiervoor worden verschillende activiteiten georganiseerd.
Meer informatie >>

Bijeenkomst Mobiliteitsvisie Lingewaard 2030

Hoe moet de mobiliteit in Lingewaard zich in de toekomst (2030 en verder) ontwikkelen? Dinsdag 19 oktober is er een bijeenkomst over de mobiliteitsvisie van Lingewaard in 2030.

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.