Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

‘Kassen weg, huis terug’ is groot succes in Lingewaard

In de gemeente Lingewaard zijn de afgelopen vier jaar op ruim honderd locaties kassen en stallen gesloopt, waarna er een woning voor teruggebouwd mocht worden. Een succesvolle actie, want in de jaren voor 2015 werd totaal geen gebruik van de regeling gemaakt.

Ook deze week gaf het college van B en W weer toestemming voor zo'n ‘functieverandering’, zoals het formeel genoemd wordt. De eigenaar van een voormalig gemengd agrarisch bedrijf aan de Leutsestraat halverwege Angeren en Huissen gaat stevig slopen. Een kas was al tegen de vlakte, binnenkort volgen een loods en drie stallen. In totaal verdwijnt er bijna 2.200 vierkante meter aan leegstaande bedrijfsgebouwen en daarvoor mogen twee woningen worden teruggebouwd. Want per 900 vierkante meter stal en/of 8.000 vierkante meter kassen mag een woonhuis ter compensatie verrijzen. 

Oftewel: iedereen blij
Op deze manier zijn de afgelopen vier jaar al ruim honderd locaties met oude agrarische panden - stallen of kassencomplexen - verdwenen ten faveure van woningbouw. ,,Een enorm succes”, meent Lingewaards wethouder Johan Sluiter. Want verrommeling en verloedering in het buitengebied verdwijnt terwijl extra vierkante meters woonruimte beschikbaar komt. Oftewel: iedereen blij. ,,In de meeste gevallen gaat het overigens om het opruimen van kassen.” 

Extra bijzonder is dat vóór 2015 niemand gebruikmaakte van de regeling. Sluiter: ,,De regeling was ook erg complex, je moest flink aan het rekenen met oppervlaktes en kosten. Nu weet een belangstellende meteen waar hij aan toe is wat vervanging betreft. En ook geen gereken meer met legeskosten voor het terugbouwen: 15.000 euro bij één woning, 22.000 bij twee woningen.” 

Lees hier het hele artikel

Gerelateerd nieuws

Speciale pagina voor ondernemers tijdens COVID-19

Het zijn onrustige tijden, ook voor de tuinbouw. Wat betekent het coronavirus voor de gezondheid van medewerkers?

Meer informatie >>

Borgstellingskrediet Landbouw verruimd in verband met corona

De regeling Borgstellingskrediet Landbouw (BL) is sinds 18 maart uitgebreid met een extra module. Gezonde land- en tuinbouwbedrijven die getroffen zijn of worden door de uitbraak van het coronavirus kunnen hierdoor gefinancierd blijven.

Meer informatie >>

Speciale corona-hulplijn voor ondernemers in Lingewaard

Lingewaardse ondernemers, van zzp’ers tot grote bedrijven, kunnen vanaf vandaag een beroep doen op een speciale hulplijn. Daar kunnen ze terecht voor al hun vragen over de effecten van de coronacrisis op hun bedrijfsvoering. 

Meer informatie >>

Aardbeienkweker Jan van Genderen aan het woord tijdens deze onzekere periode

Om zijn werknemers een veiliger gevoel te geven heeft hij voor zijn medewerkers zelfs een boodschappenservice geregeld.
Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.