Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

‘Kassen weg, huis terug’ is groot succes in Lingewaard

In de gemeente Lingewaard zijn de afgelopen vier jaar op ruim honderd locaties kassen en stallen gesloopt, waarna er een woning voor teruggebouwd mocht worden. Een succesvolle actie, want in de jaren voor 2015 werd totaal geen gebruik van de regeling gemaakt.

Ook deze week gaf het college van B en W weer toestemming voor zo'n ‘functieverandering’, zoals het formeel genoemd wordt. De eigenaar van een voormalig gemengd agrarisch bedrijf aan de Leutsestraat halverwege Angeren en Huissen gaat stevig slopen. Een kas was al tegen de vlakte, binnenkort volgen een loods en drie stallen. In totaal verdwijnt er bijna 2.200 vierkante meter aan leegstaande bedrijfsgebouwen en daarvoor mogen twee woningen worden teruggebouwd. Want per 900 vierkante meter stal en/of 8.000 vierkante meter kassen mag een woonhuis ter compensatie verrijzen. 

Oftewel: iedereen blij
Op deze manier zijn de afgelopen vier jaar al ruim honderd locaties met oude agrarische panden - stallen of kassencomplexen - verdwenen ten faveure van woningbouw. ,,Een enorm succes”, meent Lingewaards wethouder Johan Sluiter. Want verrommeling en verloedering in het buitengebied verdwijnt terwijl extra vierkante meters woonruimte beschikbaar komt. Oftewel: iedereen blij. ,,In de meeste gevallen gaat het overigens om het opruimen van kassen.” 

Extra bijzonder is dat vóór 2015 niemand gebruikmaakte van de regeling. Sluiter: ,,De regeling was ook erg complex, je moest flink aan het rekenen met oppervlaktes en kosten. Nu weet een belangstellende meteen waar hij aan toe is wat vervanging betreft. En ook geen gereken meer met legeskosten voor het terugbouwen: 15.000 euro bij één woning, 22.000 bij twee woningen.” 

Lees hier het hele artikel

Gerelateerd nieuws

NEXTgarden de NEXTstep naar energieneutraal 2030

NEXTgarden wil in 2030 als eerste glasgebied klimaatneutraal opereren, ingepast binnen omringende bebouwing en bedrijven. Telers, gemeente en participanten werken hard samen om die ambitie concreet te maken. Met een robuuste mix van duurzame bronnen, aangesloten op een warmtenet.
Meer informatie >>

NEXTgarden maakt samen met partners de NEXTstep

NEXTgarden maakt samen met partners de NEXTstep! Wethouder Johan Sluiter overhandigde gisteren de strategische visie aan gedeputeerde Peter Drenth. Innovatie en energieneutraal 2030 samen met en voor ondernemers zijn de peilers voor de komende jaren
Meer informatie >>

Kersttijd amaryllissentijd: topdrukte bij kweker uit Angeren

Bij amaryllissenkweker Evers van de Sandt in Angeren is het deze week alle hens aan dek. In zo’n vier weken tijd moet zijn complete amaryllissenoogst de kassen uit.

Meer informatie >>

Samen tegen georganiseerde criminaliteit in Lingewaard

Wij vinden het belangrijk om samen met de ondernemers in Lingewaard ons in te zetten tegen ondermijning. Hiervoor worden verschillende activiteiten georganiseerd.
Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.