Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Inspiratiesessie levert veel ideeën op voor ontmoetingsplek

Het idee om op NEXTgarden een centrale ontmoetingsplek te creëren is met open armen ontvangen door tuinders en andere belanghebbenden. Tijdens een inspirerende sessie op 11 oktober ‘Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw’, georganiseerd door Gemeente Lingewaard en Glastuinbouw Nederland, kwam een schat aan ideeën en inzichten naar voren om dit idee samen verder vorm te geven. Deze ontmoetingsplek krijgt de naam Be.leef.

Ruim vijftig deelnemers, afkomstig uit verschillende vakgebieden, waaronder tuinders, bestuurders en beleidsmakers, energiespecialisten en vertegenwoordigers uit onderwijs en wetenschap waren te gast in de sfeervol ingerichte kas van Harry Beijer. Onder het genot van heerlijk lokaal voedsel wisselden ze van gedachten over de relatie tussen de tuinbouw en de samenleving (hiernaast kunt u een selectie van de foto's bekijken).

De centrale vraag van de avond was: ‘Kunnen we op NEXTgarden een plek creëren waar tuinders, specialisten, bewoners en anderen samenkomen om kennis te delen, te leren en genieten van al het moois dat de glastuinbouwsector te bieden heeft en hoe gaan we dat aanpakken?’ Deze vraag leidde tot levendige gesprekken en bracht een overvloed aan ideeën en inzichten voort, die aan het einde van de bijeenkomst werden gedeeld in korte presentaties.


“We moeten deze uitdagingen aangaan en de kansen die ze bieden benutten. Dat kan ook, als we het samen doen!”

Maarten van den Bos
Wethouder duurzaamheid Gemeente Lingewaard


Centrale thema's


Belangrijke thema’s die naar voren kwamen waren duurzame energie, ruimtelijke ordening, samenwerking, beleving en verbinding. De aanwezigen waren het erover eens dat deze aspecten centraal moeten staan in de nieuwe ontmoetingsplek. Wat betreft de vormgeving zijn de mogelijkheden eindeloos: van gezellige horeca en inspirerende tentoonstellingen tot fietsroutes, kennislabs en een pluktuin, er kwamen allerlei ideeën naar voren.

´Samen hebben we een schat aan ideeën en inzichten verzameld´, merkt projectleider Erik Kaemingk op, die blij is met het enthousiasme en de waardevolle bijdragen van de deelnemers. ´Dit is een eerste veelbelovende stap op weg naar het verwezenlijken van onze droom. Door samen te werken kunnen we dit waarmaken en het belang van de glastuinbouw in de regio en daarbuiten op de kaart zetten.´


"Kortom, een fijne plek voor ons allemaal. Deze bijzondere plek verdient een passende naam waarmee de essentie van groen, natuur, verrassing, kwaliteit, en gemeenschap wordt vastgelegd. We noemen het Beleef."

Nick Hubers

Wethouder glastuinbouw Gemeente Lingewaard


Introductievideo, met wethouders Nick Hubers en Maarten van den Bos


Wethouder Nick Hubers opende de bijeenkomst met een video waarin het belang van NEXTgarden en de uitdagingen voor de toekomst uiteen worden gezet. Bekijk de video.

Volgende stappen

De organisatie is nu druk bezig met het verwerken van alle ingebrachte ideeën. Binnenkort ontvangen alle deelnemers een voorstel voor de volgende stappen.


Wilt u op de hoogte blijven? Houd dan deze website en onze sociale media in de gaten of meld u aan voor onze nieuwsbrief. Zo bent u altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom Be.leef.


Gerelateerd nieuws

Inspiratiesessie: Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw

De kas van Harry Beijer op NEXTgarden vormt woensdag 11 oktober het decor voor een bijzondere bijeenkomst over de toekomst van de glastuinbouw in Oost-Nederland.
Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.