Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Het voedsel van de toekomst, is eendenkroos een optie?

Tuinder Hans Roelofs uit Huissen gelooft in eiwitrijke plantje, Eendenkroos, ook wel bekend als waterlinzen. 

Dankzij de steun van Europa wordt er in de Betuwe met een oppervlakte van 200 meter geëxperimenteerd. Het project wordt gecoördineerd door ABC-Kroos uit Groenlo.

Extreme weersomstandigheden

In Groenlo zal op woensdag verder onderzoek gedaan worden. De waterlinzen zullen in gekoelde vrachtwagens vervoert worden, de invloed van het weer op de kroos is vooralsnog onbekend. De weersomstandigheden zijn de afgekeken weken extreem heet geweest.

Linzen zijn momenteel nog niet goed gekeurd voor menselijke consumptie. In de toekomst zou het verwerkt kunnen worden in soepen, sauzen en brood. De proef in Huissen is een stap in de goede richting met de financiële steun van de Europese Unie, gemeente Lingewaard, Wageningen Universiteit, Hogeschool Van Larenstein en Lingewaardse ondernemers. 

Eiwitgewas

Waterlinzen leveren tien keer zoveel eiwit als soja, terwijl soja nu het meest bekende eiwitgewas is. Waterlinzen zijn ook veel milieuvriendelijker dan intensieve veeteelt en landbouw.

In Groenlo zal er gekeken worden naar het eiwitgehalte en of er geen algen in het kroos zitten. Met de extreme warmte is er natuurlijk snel groeiend alg.

Kritisch

De tuinder uit Huissen is kritisch en is niet tevreden over de eerste bak. Hij zit al jaren in het vak maar heeft nog nooit kroos verbouwd. Hij geeft aan zelf misschien wel te kritisch te zijn.