Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Het is nooit komkommertijd bij komkommerkweker Kosdi in Oosterhout

,,Als komkommerteler ben je net een boer met koeien, je werkt met iets dat leeft. Je kent geen weekend, zomervakantie of corona. Het werk gaat altijd door.” Was getekend: Albert Kosdi (53). 

Hij is komkommerteler in Oosterhout. Samen met zijn vrouw Jolanda, ook 53. ,,Ik ben de tuinder en neem al het werk in onze kassen voor mijn rekening. Jolanda doet alle administratie en helpt mee met het planten, sorteren en inpakken.’’

Kosdi is, zeker in de piekperiode van maart tot en met september, vijftig tot zestig uur per week bezig met het ‘groene goud’. Altijd op zaterdag en vaak op zondag. De in de eerste zin van dit artikel geschetste intensiteit maakt zijn beroep annex passie pittig, maar vooral ook uitdagend voor hem. ,,Omdat het een moeilijke teelt is. De komkommer is een gevoelige plant die heel snel groeit. Daar moet je dus wel goed voor zorgen.”

Vader had bedrijf in het Westland 
Dat kreeg zijn vader, die in 1956 tijdens de Hongaarse opstand naar Nederland vluchtte, al door toen hij ging werken bij een komkommerkweker in het Westland. In 1965 maakte hij zijn grootste droom waar, een eigen komkommerkwekerij. Vlakbij Aalsmeer, de zogeheten Noordse Buurt. Een zelfgebouwde kas van 1400 vierkante meter. De kwekerij groeide als … een komkommer en in 2001 namen Albert en zijn broer Tibor deze over.

In 2011 vertrokken ze uit het westen nadat hun oog was gevallen op een kas in Oosterhout. En die werd genoemd: Kwekerij Noord-Oost, een samentrekking van zijn voormalige omgeving en nieuwe, huidige woonplaats. ,,Mijn broer ging datzelfde jaar naar Hongarije.” Inmiddels hebben hij en zijn vrouw 30.000 vierkante meter aan kassen en drie teelten per jaar die samen goed zijn voor 5,5 miljoen komkommers. 

Enorm trots. Alles is mooi en fris
,,Als ik nu, zo vlak voor de eerste teelt dit jaar, door de kassen loop, ben ik enorm trots. Alles is mooi en fris en de groenten groeien goed. Nee, ik spreek ze niet bemoedigend toe. Maar er is wel sprake van liefde voor de komkommer.”

Dat moet leiden tot goede en smaakvolle exemplaren van het lange Noordwest-Europese ras, waarbij Kosdi ‘maximaal rekening houdt met mens en milieu’. Onder meer met biologische bestrijding en zonne-energie.

Bovendien is de Oosterhoutse tuinder beloond met voedselveiligheidscertificaat GlobalGap. ,,Er is wel sprake van een bepaalde druk door de constante zorg voor mijn product.” Kortom, komkommerkweker Kosdi kent geen komkommertijd.


Artikel van De Gelderlander
Foto: © Erik van 't Hullenaar

Gerelateerd nieuws

Inspiratiesessie: Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw

De kas van Harry Beijer op NEXTgarden vormt woensdag 11 oktober het decor voor een bijzondere bijeenkomst over de toekomst van de glastuinbouw in Oost-Nederland.
Meer informatie >>

Telers Willemsen en Weijs verlagen uitval, ziektedruk en inzet chemie

Potplantentelers René Willemsen en Sietske Weijs zijn gevestigd op NEXTgarden en gingen ruim vijftien jaar geleden aan de slag met weerbaar telen. De diverse maatregelen resulteren in een weerbaarder en sterker gewas en wortelstelsel en leveren ook op andere fronten voordeel op.
Meer informatie >>

Karma Plants koopt tuinbouwkavel van 4,2 hectare op NEXTgarden

Mooie ontwikkelingen in tuinbouwgebied NEXTgarden. De gemeente Lingewaard is trots! Vandaag is een verkoopovereenkomst gesloten met ondernemer Karma Plants voor een tuinbouwkavel van 4,2 hectare groot op Bergerden.
Meer informatie >>

NEXTgarden de NEXTstep naar energieneutraal 2030

NEXTgarden wil in 2030 als eerste glasgebied klimaatneutraal opereren, ingepast binnen omringende bebouwing en bedrijven. Telers, gemeente en participanten werken hard samen om die ambitie concreet te maken. Met een robuuste mix van duurzame bronnen, aangesloten op een warmtenet.
Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.