Ab Emmerzaal (Bio Energie Bergerden), Harry de Vries Dijkstra (Green Tech Alliances/KIEMT), Jan Jonker (Programma Energie/SmartGrid), Berno Schouten (Energiecluster Bergerden) en Ronald Bus (provincie Gelderland) bogen zich op 2 december over de propositie Circular economy. Nederland gaat steeds zuiniger om met energie en water. De volgende stap in verduurzaming van onze economie is het sluiten van alle stofstromen, het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Afval? Dat is verleden tijd, want vanaf nu gaan we elke reststof gebruiken.
Agrocluster Lingewaard moet de volgende stap in verduurzaming zetten. Niet alleen vanuit globaal perspectief, maar ook omdat retailers en consumenten om het sticker ‘100% duurzaam geteeld’ vragen. Het (energie)aanbod is daarbij een basisvoorwaarde. De onzekerheid rondom Energiecluster Bergerden heeft echter veel te lang geduurd en ook de ontwikkeling van Bio Energie Bergerden verloopt stroef. Visie en daadkracht zijn nodig, òòk in de besluitvorming rondom het regionale warmtenet plus bijbehorende prijsarrangementen. Dat geeft de zekerheid waarop het bedrijfsleven verder kan bouwen.
Een duurzame energie- en watervoorziening is nog maar het begin. Natuurlijk kunnen we het blad van de paprikaplant als biomassa laten vergisten, maar we kunnen er ook vezels voor de automotive en textielindustrie van maken. Tuinbouwcluster Lingewaard beschikt daarbij over een perfecte uitgangspositie. Het ligt middenin een verstedelijkt gebied dat voedsel, energie, water en andere grondstoffen nodig heeft. En dat afval en CO2 produceert. Transformeer het tuinbouwcluster daarom tot de duurzame productiemotor van Arnhem-Nijmegen. De kennis, techniek en subsidies zijn hiervoor aanwezig!
Dat klinkt allemaal wel erg nerdy en ‘ver van mijn bed’ voor een no-nonsense ondernemer in het gebied. Maar niets is minder waar. Voor een geslaagde introductie van veel nieuwe processen en producten is het klassieke vakmanschap en jarenlange ervaring van de teler een onmisbare schakel ‘tussen droom en daad’. Vakmanschap en ervaring die bijvoorbeeld essentieel zijn voor een nieuwe sector, zoals grootschalige algenteelt. Maar waarom pakken niet meer ondernemers een dergelijke potentiële groeimarkt op?
Struggle for life! De ondernemer moet zijn krediet nu aflossen en niet over een paar jaar. Hij gaat dus alleen voor innovaties die meteen renderen. Algenteelt doet dat niet; daarvoor is een lange termijnperspectief nodig. Oplossing? Ondernemers, financiers en overheden zouden nauwer moeten samenwerken. Doel: ‘ontzorgen’. Dat is een voorwaarde om de sector weer de gelegenheid te geven om vooruit te kijken.
Wispelturige overheid! Niets maakt een investerende ondernemer zo nerveus, dan een overheid die wet- en regelgeving voortdurend verandert. Hoe gek het ook klinkt: innovatie gedijt in een conservatief (= weinig veranderend) politiek klimaat. Oplossing? Een kijkje in Beieren nemen. Ze nemen daar de tijd voor de ontwikkeling van een vernieuwend concept. Maar is eenmaal de richting bepaald, dan houden ze koers.
Beeldvorming! De glastuinbouw was een paradepaardje in het topsectorenbeleid. Nu wordt het ineens geassocieerd met ‘oude economie’ & dito problemen. Dat is onterecht en bemoeilijkt toegang tot nieuw kapitaal. Oplossing? Zet succesvolle ondernemers in de spot lights en laat zien hoe zij door een combinatie van klassiek vakmanschap en state-of-the-art kennis bijdragen aan een duurzame en competitieve samenleving.
*Dit is het mini-report van een van de vier gesprekken die op 2 december plaatsvonden plus een aantal 1-op-1 ontmoetingen. Over de propositie The most competitive place hebben wij reeds op dit blog verslag gedaan. De resultaten van Feed the hungry region & The valley’s production lab volgen nog. Blijf ons in de gaten houden!