Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Glastuinbouw van de toekomst; beleefplek voor groente- en sierteelt in Lingewaard

Je onderdompelen in de glastuinbouw. Dat is straks mogelijk als in de gemeente Lingewaard Experience the Horticulture NEXTgarden verrijst. Dat moet op de grens van Bemmel en Huissen een beleef- en ontmoetingsplek worden voor groente- en sierteelt.

Een van de dragers van het project, dat ook toeristen naar de regio moet trekken, is een hotel met 60 tot 80 kamers met restaurant en congresmogelijkheden. Daarbij wordt ook gedacht aan een welness.

Wethouder Johan Sluiter ziet het al helemaal voor zich. ,,Als je over de A15 of de Karstraat rijdt, zie je aan de vorm van het gebouw dat hier iets met glastuinbouw gebeurt. Het hotel past qua uiterlijk door het gebruik van veel glas bij de kassen die aan weerszijden van de Karstraat worden gebouwd."

Dichterbij het publiek
Dat is althans een van de ideeën voor de Experience the Horticulture NEXTgarden. Daar is een investering mee gemoeid van 10 tot 15 miljoen euro. Met dit project wil de regio Arnhem, Lingewaard en Nijmegen de (glas)tuinbouw dichterbij het publiek brengen. Het college van burgemeester en wethouders van Lingewaard is onlangs akkoord gegaan om verder te gaan met de plannen. ,,Het is een ambitieus project. Ik geef het een kans van slagen van 70 procent”, aldus Sluiter.

Bezoekers moeten straks de glastuinbouw beleven. Sluiter: ,,Van het zaadje in de grond tot de paprika, de appel, de aardbei of de tomaat op het bord en de bloemen in de vaas. Die gaan we kweken in de kassen die bij het complex komen. De mensen zien de telers aan het werk en ’s avonds eten ze in het restaurant het product dat die ochtend is geplukt.”

Nieuwe teeltmethodes
Volgens projectleider Jan Taks zal binnen de Horticulture ook veel aandacht zijn voor innovatie en duurzaamheid. ,,Wij spreken van de glastuinbouw van de toekomst. Er wordt gewerkt aan nieuwe teeltmethodes voor bijvoorbeeld de aardbei van de toekomst. Die zullen leiden tot een hogere opbrengst."

Ook ligt het in de bedoeling te laten zien wat vertical farming (verticale landbouw) inhoudt. De kans is volgens hem aanwezig dat op het terrein mogelijkheden ontstaan, waarbij  op verdiepingen boven elkaar wordt gekweekt. ,,Het is dan bijvoorbeeld mogelijk het jaar rond een compleet groen assortiment te kweken."

Stagelopen
Daarom worden niet alleen de kwekers, maar ook onderwijsinstellingen als Van Hall Larenstein in Velp, de Hogere Agrarische School in Den Bosch en Wageningen University & Research bij het project betrokken. Die houden zich met innovaties en duurzame oplossingen bezig.

,,En studenten kunnen stagelopen in de Horticulture NEXTgarden", zegt Taks. Voor scholen is een bezoek aan het complex volgens hem eveneens interessant. ,,Dan zien leerlingen waar hun groenten en bloemen vandaan komen.”

De gemeente Lingewaard en betrokken partners als Greenport Arnhem Nijmegen, Humphrey’s B.V., LTO Noord en Stichting Stimulering Tuinbouwontwikkeling Overbetuwe en Liemers gaan nu volgens Sluiter op zoek naar partijen die met hen de schouders onder het project willen zetten.

Betuws fruit
Uiteindelijk moet de  Experience the Horticulture NEXTgarden een gebied van acht hectare beslaan. Een groot gedeelte bestaat uit kassen voor het kweken van Betuws fruit, groente en bloemen. Volgens Taks moet het een ontdekkings- en ontmoetingscentrum voor de glastuinbouw worden. ,,Een plek om te ontspannen, om kennis op te doen en kennis uit te wisselen."


Artikel: de Gelderlander
Foto: © Erik van 't Hullenaar

Gerelateerd nieuws

Duurzame Ontwikkelingen bij NEXTgarden

Duurzame Ontwikkelingen bij NEXTgarden: Innovatie en Milieubewust Ondernemen in Lingewaard
Meer informatie >>

Inspiratiesessie levert veel ideeën op voor ontmoetingsplek

Tijdens een inspirerende sessie op 11 oktober ‘Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw’, georganiseerd door Gemeente Lingewaard en Glastuinbouw Nederland, kwam een schat aan ideeën en inzichten naar voren om dit idee samen verder vorm te geven.
Meer informatie >>

Inspiratiesessie: Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw

De kas van Harry Beijer op NEXTgarden vormt woensdag 11 oktober het decor voor een bijzondere bijeenkomst over de toekomst van de glastuinbouw in Oost-Nederland.
Meer informatie >>

Telers Willemsen en Weijs verlagen uitval, ziektedruk en inzet chemie

Potplantentelers René Willemsen en Sietske Weijs zijn gevestigd op NEXTgarden en gingen ruim vijftien jaar geleden aan de slag met weerbaar telen. De diverse maatregelen resulteren in een weerbaarder en sterker gewas en wortelstelsel en leveren ook op andere fronten voordeel op.
Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.