Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Gelderse tuinbouw koploper in energietransitie

Ruim honderd geïnteresseerde tuinbouwondernemers, politici en deskundigen waren op 5 september 2018 in een sfeervolle ambiance bijeen bij lasbedrijf Certilas in Huissen.

Doel van de bijeenkomst was de agenda te bepalen voor het halen van de klimaatdoelen binnen de tuinbouw in de provincie Gelderland. Deze agenda vertalen we naar een gezamenlijke ambitie.

Noodzaak verduurzamen tuinbouw

De avond werd geleid door Marianne Schuurmans, burgemeester van de gemeente Lingewaard. Marjan Minnesma, directeur Urgenda, trapte af. Zij schetste noodzaak en urgentie om de tuinbouw te verduurzamen en wat daarbij komt kijken. Peter Drenth, gedeputeerde voor de provincie Gelderland, brak een lans bestaand beleid te heroverwegen om duurzame energieprojecten mogelijk te maken. Paul Hospers, adviseur duurzaamheid, schetste wat er in het gebied van NEXTgarden zoal speelt om de tuinbouw te verduurzamen.

In het gesprek daaropvolgend met de deelnemers werd een ding duidelijk. De Gelderse tuinbouw wil en zal koploper zijn in de energietransitie. Hier zetten ondernemers, overheid en instellingen gezamenlijk de schouders onder. NEXTgarden is de energiemotor om deze energietransitie in beweging te brengen en initiatieven te verbinden. Er is met name vraag naar clustering, kunnen aansluiten op het warmtenet en meer betaalbare mogelijkheden voor warmteopslag.

Meer lezen over de rondleidingen en het symposium? Kijk hier voor een speciale pagina over de dag waar ook de presentaties te downloaden zijn. Het persbericht is hier te downloaden.

Gerelateerd nieuws

Telers Willemsen en Weijs verlagen uitval, ziektedruk en inzet chemie

Potplantentelers René Willemsen en Sietske Weijs zijn gevestigd op NEXTgarden en gingen ruim vijftien jaar geleden aan de slag met weerbaar telen. De diverse maatregelen resulteren in een weerbaarder en sterker gewas en wortelstelsel en leveren ook op andere fronten voordeel op.
Meer informatie >>

NEXTgarden werkt aan doorstart voor proef met het kweken van specerijen

Specerijen kweken in een Bemmelse kas blijkt goed te kunnen. Er wordt dan ook volop gewerkt aan een doorstart van het proefproject. Kurkuma (Indiase geelwortel) is als specerij herkenbaar aan zijn mild bittere smaak en gele kleur.
Meer informatie >>

NEXTgarden de NEXTstep naar energieneutraal 2030

NEXTgarden wil in 2030 als eerste glasgebied klimaatneutraal opereren, ingepast binnen omringende bebouwing en bedrijven. Telers, gemeente en participanten werken hard samen om die ambitie concreet te maken. Met een robuuste mix van duurzame bronnen, aangesloten op een warmtenet.
Meer informatie >>

Webinar 27 oktober: Onderwijs en parktijk

U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan webinar: Onderwijs en praktijk. Hoe vinden scholieren en ondernemers elkaar? Hoe kunnen de krachten gebundeld worden? En welke rol speelt het onderwijs hierin? 

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.