Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Gelderse tuinbouw koploper in energietransitie

Ruim honderd geïnteresseerde tuinbouwondernemers, politici en deskundigen waren op 5 september 2018 in een sfeervolle ambiance bijeen bij lasbedrijf Certilas in Huissen.

Doel van de bijeenkomst was de agenda te bepalen voor het halen van de klimaatdoelen binnen de tuinbouw in de provincie Gelderland. Deze agenda vertalen we naar een gezamenlijke ambitie.

Noodzaak verduurzamen tuinbouw

De avond werd geleid door Marianne Schuurmans, burgemeester van de gemeente Lingewaard. Marjan Minnesma, directeur Urgenda, trapte af. Zij schetste noodzaak en urgentie om de tuinbouw te verduurzamen en wat daarbij komt kijken. Peter Drenth, gedeputeerde voor de provincie Gelderland, brak een lans bestaand beleid te heroverwegen om duurzame energieprojecten mogelijk te maken. Paul Hospers, adviseur duurzaamheid, schetste wat er in het gebied van NEXTgarden zoal speelt om de tuinbouw te verduurzamen.

In het gesprek daaropvolgend met de deelnemers werd een ding duidelijk. De Gelderse tuinbouw wil en zal koploper zijn in de energietransitie. Hier zetten ondernemers, overheid en instellingen gezamenlijk de schouders onder. NEXTgarden is de energiemotor om deze energietransitie in beweging te brengen en initiatieven te verbinden. Er is met name vraag naar clustering, kunnen aansluiten op het warmtenet en meer betaalbare mogelijkheden voor warmteopslag.

Meer lezen over de rondleidingen en het symposium? Kijk hier voor een speciale pagina over de dag waar ook de presentaties te downloaden zijn. Het persbericht is hier te downloaden.

Gerelateerd nieuws

Eendenkroos moet voedselprobleem oplossen: ‘Boordevol eiwit, groeit snel en is lekker’

We moeten minder vlees gaan consumeren, maar hoe? Het klinkt gek, maar de oplossing zou wel eens in onze vijvers kunnen drijven.

Meer informatie >>

NEXTgarden op European Week of Regions and Cities


Meer informatie >>

Exotische specerijen, gemaakt in de Betuwe: ‘Kurkuma telen blijkt eigenlijk helemaal niet zo lastig’

Sinds twee jaar geleden wordt in een hoek van een groot kassencomplex in tuinbouwgebied NEXTgarden gepoogd kurkuma en zwarte peper te gaan kweken.
Meer informatie >>

Project ‘Experience The Horticulture NEXTgarden’ in uitvoering

In de tuinbouwsector valt veel te zien en te beleven. Ook in de regio Arnhem-Nijmegen zijn er veel interessante glastuinbouwbedrijven te vinden.
Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.