Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Exotische specerijen op de NEXTgarden Ingredient Farm

Veertien partijen, van onderwijsinstellingen tot telers en technologische bedrijven, ondertekenden op woensdag 19 april de intentieovereenkomst voor de NEXTgarden Ingredient Farm (NIF). Met de intentieovereenkomst gaan de partijen een samenwerking aan om te testen of exotische specerijen zoals Spaanse peper en kurkuma (geelwortel) onder glas kunnen worden geteeld. De partijen kwamen samen bij Kwekerij Bergerden in Bemmel. 


De NEXTgarden Ingredient Farm is onder meer een fysieke locatie in glastuinbouwgebied NEXTgarden in de gemeente Lingewaard. Hierin richten de partijen een teeltruimte, een demonstratiegedeelte en een ontmoetingsruimte in. De uitvoering van de experimenten met exotische specerijen vindt plaats in de teeltruimte. Wethouder Theo Peren van de gemeente Lingewaard: “Het is uniek dat zoveel partijen uit de keten de samenwerking opzoeken. Als gemeente kunnen we alleen maar trots zijn dat er in NEXTgarden zulke initiatieven ontstaan.”

Peper uit de polder
Maar waarom gaan de partijen in NEXTgarden proberen exotische specerijen te telen? Zo exotisch is Nederland toch niet? Kees den Uijl, van Euroma, legt uit: ‘De beschikbaarheid, kwaliteit en authenticiteit van specerijen uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika is een issue in de sector. Het is daarom goed om te onderzoeken of we in Nederland een deel zelf kunnen telen.’ Binnenlandse teelt kan ook voordelen opleveren op het gebied van duurzaamheid, logistiek en kosten.

Markt op de drempel
‘Onze telers zijn geïnteresseerd in nieuwe teelten met toekomstperspectief. Dat geldt zowel voor bestaande, exotische producten als nieuwe varianten. Belangrijk is de betrokkenheid van bedrijven die dicht op de markt zitten’, aldus Harrie Vreman en Henk Gertsen, aanwezig namens Stichting Tuinbouw Overbetuwe Liemers (STOL).

Toonaangevend 
Eveneens aan boord is een aantal belangrijke afnemers en verwerkers van specerijen: Intertaste, Catz International, Verstegen Spices & Sauces en Koninklijke Euroma. Herman Janssen, managing director van Intertaste: ‘De markt moet leidend zijn in het ontwikkelen van nieuwe producten of tegenhangers van bestaande specerijen. Binnen NEXTgarden Ingredient Farm gaan we onderzoeken of deze business cases technologisch en economisch haalbaar zijn. Omdat Nederland op het gebied van agrofood en tuinbouw internationaal de toon aangeeft, verwacht ik dat het NEXTgarden Ingredient Farm op termijn mooie producten op gaat leveren. Daar heeft de lokale en internationale tuinbouwsector weer profijt van.’

De partijen

Specerijen: Catz International, Intertaste, Koninklijke Euroma, Verstegen Spices & Sauces

Telers: Personal Vision Paprika’s, Stichting Tuinbouw Overbetuwe en Liemers (STOL): zeven telers

Technologie en kennis: PhytoNext, Hudson River Biotechnology, Wageningen UR Glastuinbouw, Van Hall Larenstein, HAS Hogeschool

Overheid: Gemeente Lingewaard

Overige partijen: Rabobank, P2 Proces- en projectmanagers

Wilt u meer informatie over de NEXTgarden Ingredient Farm? Neem dan contact op met Jan Taks via j.taks@lingewaard.nl en/of Erik Koldewey via erik.koldewey@p2.nl.

Gerelateerd nieuws

NEXTgarden werkt aan doorstart voor proef met het kweken van specerijen

Specerijen kweken in een Bemmelse kas blijkt goed te kunnen. Er wordt dan ook volop gewerkt aan een doorstart van het proefproject. Kurkuma (Indiase geelwortel) is als specerij herkenbaar aan zijn mild bittere smaak en gele kleur.
Meer informatie >>

NEXTgarden op European Week of Regions and Cities


Meer informatie >>

Exotische specerijen, gemaakt in de Betuwe: ‘Kurkuma telen blijkt eigenlijk helemaal niet zo lastig’

Sinds twee jaar geleden wordt in een hoek van een groot kassencomplex in tuinbouwgebied NEXTgarden gepoogd kurkuma en zwarte peper te gaan kweken.
Meer informatie >>

Eerste positieve resultaten onderzoek NEXTgarden Ingredient Farm

NEXTgarden Ingredient Farm heeft als doel om te verkennen of specerijen die in warme landen worden geteeld, ook in Nederland  kunnen worden geteeld, veredeld, geëxtraheerd en verkocht. De start van het project richtte zich op het kweken van twee tropische specerijen. Deze twee specerijen zijn kurkuma en zwarte peper. 

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.