Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Eten we straks allemaal waterlinzen?

In glastuingebied NEXTgarden wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van waterlinzen. Het is een fantastisch eiwitrijk plantje en kan als groentebestanddeel verwerkt worden in soepen, salades, sauzen en zelfs brood. 

Wanneer we de waterlinzen daadwerkelijk kunnen consumer is met name afhankelijk van het verkrijgen van een voedsellicentie voor het eten van dit plantje en haar eiwit.

In Azië worden er wel al waterlinzen gegeten. Wegens de Europese regelgeving, zal er eerst onderzoek plaats moeten vinden en zal er op basis van de resultaten besloten worden of er toestemming wordt gegeven voor menselijke consumptie. ‘De tijd zal het leren’ vertelt teler Hans Roelofs.

Waterlinzen
De waterlinzen hebben veel voordelen ten opzichte van soja. De eiwitopbrengst per hectare is 7 tot 10 maal hoger. Verder kunnen waterlinzen overal gekweekt worden. Voor de sojateelt daarentegen, wordt regenwoud gekapt en soja komt per schip naar Europa. Dat is niet bepaald duurzaam.

De smaak van waterlinzen verschilt per soort, maar is te vergelijken met waterkers, een vrij neutrale smaak. Je kunt de waterlinzen verwerken in een salade, op een broodje gezond toevoegen, maar het is ook mogelijk om de eiwit eruit te halen en te verwerken in een vegetarische burger. 

Lees hier het hele artikel

Ook de NPO heeft aandacht besteed aan de ontwikkelingen van de waterlinzen. Bekijk hier de uitzending!

Alleen het fragment over de waterlinzen bekijken? Dat kan hier!