Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Eerste resultaten waterlinzen-onderzoek: reductie energieverbruik

De eerste resultaten van het project Waterlinzen: de duurzame eiwitbron van de toekomst!, dat valt onder de paraplu van NEXTgarden, zijn bekend. Die gaan over de kosten van de productie van eiwit uit eendenkroos, oftewel waterlinzen.

De impact op het milieu is ook onderzocht. Een reductie van het energieverbruik is cruciaal, zo zeggen de onderzoekers nu.

Het onderzoek ‘Waterlinzen: de duurzame eiwitbron van de toekomst!’ draait om eendenkroos, oftewel waterlinzen, en is gericht op de teelt, raffinage en afzet van waterlinzen in het gebied van NEXTgarden. Door de vele eiwitten die waterlinzen bevatten zou het volgens steeds meer mensen in de toekomst een prima vleesvervanger kunnen zijn. Het project wordt ondersteund door The Economic Board.

Resultaten waterlinzen-onderzoek
De kosten en milieu-impact bij de productie van eiwit uit waterlinzen zijn momenteel nog vergelijkbaar met die bij de productie van eiwit uit algen. Wel is er minder land en water nodig. De onderzoekers hebben gekeken naar drie productieroutes en kwamen met schattingen dat de productiekosten tussen de 30 en 82 dollar per kilo eiwit lagen.

Voor de uitstoot werd een CO2-equivalent tussen de 105 en de 179 kilogram berekend. De onderzoekers geven aan dat reductie in het energieverbruik tijdens de teelt cruciaal is om de kosten en de footprint in de toekomst te verlagen.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Gerelateerd nieuws

Eendenkroos moet voedselprobleem oplossen: ‘Boordevol eiwit, groeit snel en is lekker’

We moeten minder vlees gaan consumeren, maar hoe? Het klinkt gek, maar de oplossing zou wel eens in onze vijvers kunnen drijven.

Meer informatie >>

Interview met de wethouders over het succes van NEXTgarden

In the Economic Board is een interview te vinden met de nieuwe wethouders Aart Slob en Johan Sluiter over het succes van NEXTgarden.

Meer informatie >>

Analyse economische en ecologische impact van eiwit uit eendenkroos

De eerste onderzoeksresultaten van de productie van eiwit uit eendenkroos zijn bekend. Lees mee met de resultaten! 

Meer informatie >>

Eendenkroos is een veelbelovende eiwitbron

In westerse landen eten we te veel dierlijke eiwitten, die we deels kunnen vervangen door plantaardige eiwitten. Eendenkroos is een veelbelovende eiwitbron. Het plantje levert per hectare zes tot tien keer meer eiwit op dan soja en groeit supersnel. Wageningse wetenschappers onderzoeken hoe we eendenkroos en algen kunnen gebruiken in ons voedsel en in veevoer.

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.