Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Eerste oogst waterlinzen Bemmel

Van vier kilo naar honderden kilo’s waterlinzen in slechts 42 dagen. De pilot in een kas in Bemmel verloopt tot nu toe succesvol. De helft van de waterlinzen is vandaag geoogst door ondernemer Sascha van den Hurk en adviseur Hay van Soest.

Na de laatste metingen wordt met een buis de helft van een bak waterlinzen opgestuwd naar één kant. Daar kunnen ze geschept worden. In totaal zijn er vijf bakken. In big bags gaan de waterlinzen naar ABC-Kroos, het bedrijf dat eiwitten wint uit de waterlinzen. De andere helft van de bak waterlinzen groeit de komende weken weer volop.

Voor iedereen die meewerkt aan de pilot, is het de eerste keer. Het is allemaal nog wat lastig inschatten, maar de ondernemer denkt dat de oogst tussen de 500 en 1000 kilo ligt. Met name de timing van het oogsten moet nog goed bekeken worden. Een plantje leeft ongeveer 30 dagen.

Dat de pilot plaatsvindt in een kas, is uniek in Nederland. De teelt vindt hierdoor gecontroleerd plaats. De heren Van den Hurk en Van Soest houden de waterkwaliteit nauwkeurig in de gaten door metingen te verrichten.

Bekijk ook het stuk van Omroep Gelderland.