Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Eendenkroos moet voedselprobleem oplossen: ‘Boordevol eiwit, groeit snel en is lekker’

We moeten minder vlees gaan consumeren, maar hoe? Het klinkt gek, maar de oplossing zou wel eens in onze vijvers kunnen drijven.

Pasta eendenkroos? Eendenkrooscurry? Kijk niet gek op als je dit soort gerechten binnenkort op het menu van je favoriete restaurant ziet staan. Volgens moleculair bioloog Ingrid van der Meer (Wageningen University & Research) zou eendenkroos wel eens snel op onze borden kunnen verschijnen. 

,,Het zit boordevol eiwitten, groeit enorm snel en het is ook nog eens lekker.’’ Natuurlijk zou het eendenkroos dat we als voedsel gaan gebruiken niet echt uit de sloot komen, maar schoon geteeld worden, bijvoorbeeld in een kas.

Superkracht
De moleculair bioloog denkt dat waterlinzen, beter bekend als eendenkroos, een belangrijke rol gaan spelen. ,,Het lijkt een klein en onbeduidend plantje, maar eendenkroos bevat veel eiwitten, vitamines en mineralen en is dus erg voedzaam.’’ 

De echte superkracht van eendenkroos is de snelheid waarmee het groeit. ,,Eendenkroos verdubbelt zich constant. Elke twee dagen. Je kan dus enorm veel eiwit in een korte tijd produceren en daarbij komt ook nog dat je continu kan oogsten. Eendenkroos kan per hectare wel zes tot tien keer meer eiwit opleveren dan bijvoorbeeld soja.’’

Lees hier het hele artikel, en bekijk de interessante video! 

Gerelateerd nieuws

Eerste resultaten waterlinzen-onderzoek: reductie energieverbruik

De eerste resultaten van het project Waterlinzen: de duurzame eiwitbron van de toekomst, zijn bekend.
Meer informatie >>

Interview met de wethouders over het succes van NEXTgarden

In the Economic Board is een interview te vinden met de nieuwe wethouders Aart Slob en Johan Sluiter over het succes van NEXTgarden.

Meer informatie >>

Analyse economische en ecologische impact van eiwit uit eendenkroos

De eerste onderzoeksresultaten van de productie van eiwit uit eendenkroos zijn bekend. Lees mee met de resultaten! 

Meer informatie >>

Eendenkroos is een veelbelovende eiwitbron

In westerse landen eten we te veel dierlijke eiwitten, die we deels kunnen vervangen door plantaardige eiwitten. Eendenkroos is een veelbelovende eiwitbron. Het plantje levert per hectare zes tot tien keer meer eiwit op dan soja en groeit supersnel. Wageningse wetenschappers onderzoeken hoe we eendenkroos en algen kunnen gebruiken in ons voedsel en in veevoer.

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.