Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

De hangende ‘carnavalspot’ van Henk is hot in carnavalshotspot Huissen

In deze aflevering van de serie Boerentrots: geboren Huissenaar Henk Wagener (49). Hij kwam al op z’n 19e in de maatschap van zijn ouders’ kwekerij in violen, primula’s en perkplanten. Om deze in 2000 volledig over te nemen.

Meteen een misverstand uit de weg ruimen. Want over de herkomst van de naam van kwekerij ’t Kleintje aan de Geer in Huissen is nogal wat onduidelijkheid. ,,Deze heet niet ’t Kleintje vanwege een van onze twee kinderen”, aldus Wagener. Al snapt hij dat men die associatie kan hebben, omdat hij en zijn vrouw Ewelina in media-advertenties met hun kroost op de foto te zien zijn.

Opgevoed bij familie Kleinpenning
,,De kwekerij heet zo omdat mijn opa is opgevoed bij de familie Kleinpenning. Vandaar ’t Kleintje. Dat is trouwens al de naam sinds de jaren zeventig.” In 1972 kwam ‘kleintje’ Henk in het ouderlijk huis naast de kassen ter wereld. Als jochie hielp hij al mee op het gemengde bedrijf.

Toen Wagener junior van de middelbare tuinbouwschool kwam, was het gemengde karakter van de onderneming al losgelaten. Dat leidde niet tot gemengde gevoelens. ,,Nee, want het steeds moeten wisselen van diverse teelten was veel te duur, alleen al vanwege de inzet van een loonbedrijf.”

Alles zelf gekweekt
Wagener kwam op z’n 19de al meteen in de maatschap van zijn ouders en stond vanaf 2000 helemaal op eigen benen. Hij zorgde er alras voor dat men ook niet dacht dat ’t Kleintje zo heette vanwege de grootte van het bedrijf. De kiene kweker kocht in de straat twee tuinderijen op. ,,Daardoor hebben we nu drie locaties, de Geer 3, 9 en 16a.” Op 3,5 hectare worden de ‘specialiteiten van het huis’ gekweekt: violen, primula’s en diverse soorten perkplanten.

,,Daarvan is alles zelf gekweekt en 80 procent gezaaid. Ik ken in Huissen geen enkele kweker die dat ook doet. Terwijl stekjes toch duurder zijn dan zaadjes.” Daar komen jaarlijks zes miljoen planten uit voort, aldus Wagener. ,,20 procent ervan wordt aangeschaft door particulieren en de rest gaat naar tuincentra en tussenhandel. Maar andere kwekers helpen we ook, ik ken geen concurrentie.”

Hangende carnavalspot
Al is het wel keihard werken. ,,Deze periode is enorm druk en werk ik zes dagen van 06.00 tot 20.00 uur en dat tot en met eind juni. Al in januari begint de drukte eigenlijk, met de primula’s, dan vanaf februari de violen en daarna het eenjarig perkgoed. Als alles groeit en bloeit ben ik echt gelukkig.”

Van de meer dan 100 soorten (een- of meerjarige) planten wil Wagener er een wel uitlichten: ,,De hangende carnavalspot, met enkele soorten kleurige planten. Heel trendy.” De naam van deze hardloper heeft, zo zegt Wagener, inderdaad met Huissen, carnavalshotspot in de regio, te maken.

Gerelateerd nieuws

De Groei van Knuiman

Van Regionale Dienstverlener tot Internationale Speler: De Groei van Knuiman
Meer informatie >>

Duurzame Ontwikkelingen bij NEXTgarden

Duurzame Ontwikkelingen bij NEXTgarden: Innovatie en Milieubewust Ondernemen in Lingewaard
Meer informatie >>

Start werkzaamheden warmtenet

Maandag 15 januari zijn we gestart met de aanleg van het warmtenet op NEXTgarden. Dit warmtenet gaat in de toekomst verschillende glastuinbouwbedrijven in Lingewaard warmte leveren.
Meer informatie >>

Samen werken we aan toekomstplan voor de Rietkamp

Eind 2021 heeft de gemeenteraad de gebiedsvisie NEXTgarden vastgesteld. Tijdens het opstellen van de gebiedsvisie hoorden we dat een aantal tuinders uit de Rietkamp wil stoppen. Dit betekent dat het gebied niet langer een intensiveringsgebied voor glastuinbouw hoeft te blijven. Daarom gaan we, samen met ondernemers en bewoners, kijken naar wat we met dit gebied willen.
Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.