Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

De hangende ‘carnavalspot’ van Henk is hot in carnavalshotspot Huissen

In deze aflevering van de serie Boerentrots: geboren Huissenaar Henk Wagener (49). Hij kwam al op z’n 19e in de maatschap van zijn ouders’ kwekerij in violen, primula’s en perkplanten. Om deze in 2000 volledig over te nemen.

Meteen een misverstand uit de weg ruimen. Want over de herkomst van de naam van kwekerij ’t Kleintje aan de Geer in Huissen is nogal wat onduidelijkheid. ,,Deze heet niet ’t Kleintje vanwege een van onze twee kinderen”, aldus Wagener. Al snapt hij dat men die associatie kan hebben, omdat hij en zijn vrouw Ewelina in media-advertenties met hun kroost op de foto te zien zijn.

Opgevoed bij familie Kleinpenning
,,De kwekerij heet zo omdat mijn opa is opgevoed bij de familie Kleinpenning. Vandaar ’t Kleintje. Dat is trouwens al de naam sinds de jaren zeventig.” In 1972 kwam ‘kleintje’ Henk in het ouderlijk huis naast de kassen ter wereld. Als jochie hielp hij al mee op het gemengde bedrijf.

Toen Wagener junior van de middelbare tuinbouwschool kwam, was het gemengde karakter van de onderneming al losgelaten. Dat leidde niet tot gemengde gevoelens. ,,Nee, want het steeds moeten wisselen van diverse teelten was veel te duur, alleen al vanwege de inzet van een loonbedrijf.”

Alles zelf gekweekt
Wagener kwam op z’n 19de al meteen in de maatschap van zijn ouders en stond vanaf 2000 helemaal op eigen benen. Hij zorgde er alras voor dat men ook niet dacht dat ’t Kleintje zo heette vanwege de grootte van het bedrijf. De kiene kweker kocht in de straat twee tuinderijen op. ,,Daardoor hebben we nu drie locaties, de Geer 3, 9 en 16a.” Op 3,5 hectare worden de ‘specialiteiten van het huis’ gekweekt: violen, primula’s en diverse soorten perkplanten.

,,Daarvan is alles zelf gekweekt en 80 procent gezaaid. Ik ken in Huissen geen enkele kweker die dat ook doet. Terwijl stekjes toch duurder zijn dan zaadjes.” Daar komen jaarlijks zes miljoen planten uit voort, aldus Wagener. ,,20 procent ervan wordt aangeschaft door particulieren en de rest gaat naar tuincentra en tussenhandel. Maar andere kwekers helpen we ook, ik ken geen concurrentie.”

Hangende carnavalspot
Al is het wel keihard werken. ,,Deze periode is enorm druk en werk ik zes dagen van 06.00 tot 20.00 uur en dat tot en met eind juni. Al in januari begint de drukte eigenlijk, met de primula’s, dan vanaf februari de violen en daarna het eenjarig perkgoed. Als alles groeit en bloeit ben ik echt gelukkig.”

Van de meer dan 100 soorten (een- of meerjarige) planten wil Wagener er een wel uitlichten: ,,De hangende carnavalspot, met enkele soorten kleurige planten. Heel trendy.” De naam van deze hardloper heeft, zo zegt Wagener, inderdaad met Huissen, carnavalshotspot in de regio, te maken.

Gerelateerd nieuws

Inspiratiesessie: Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw

De kas van Harry Beijer op NEXTgarden vormt woensdag 11 oktober het decor voor een bijzondere bijeenkomst over de toekomst van de glastuinbouw in Oost-Nederland.
Meer informatie >>

Telers Willemsen en Weijs verlagen uitval, ziektedruk en inzet chemie

Potplantentelers René Willemsen en Sietske Weijs zijn gevestigd op NEXTgarden en gingen ruim vijftien jaar geleden aan de slag met weerbaar telen. De diverse maatregelen resulteren in een weerbaarder en sterker gewas en wortelstelsel en leveren ook op andere fronten voordeel op.
Meer informatie >>

Karma Plants koopt tuinbouwkavel van 4,2 hectare op NEXTgarden

Mooie ontwikkelingen in tuinbouwgebied NEXTgarden. De gemeente Lingewaard is trots! Vandaag is een verkoopovereenkomst gesloten met ondernemer Karma Plants voor een tuinbouwkavel van 4,2 hectare groot op Bergerden.
Meer informatie >>

NEXTgarden de NEXTstep naar energieneutraal 2030

NEXTgarden wil in 2030 als eerste glasgebied klimaatneutraal opereren, ingepast binnen omringende bebouwing en bedrijven. Telers, gemeente en participanten werken hard samen om die ambitie concreet te maken. Met een robuuste mix van duurzame bronnen, aangesloten op een warmtenet.
Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.