Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

De hangende ‘carnavalspot’ van Henk is hot in carnavalshotspot Huissen

In deze aflevering van de serie Boerentrots: geboren Huissenaar Henk Wagener (49). Hij kwam al op z’n 19e in de maatschap van zijn ouders’ kwekerij in violen, primula’s en perkplanten. Om deze in 2000 volledig over te nemen.

Meteen een misverstand uit de weg ruimen. Want over de herkomst van de naam van kwekerij ’t Kleintje aan de Geer in Huissen is nogal wat onduidelijkheid. ,,Deze heet niet ’t Kleintje vanwege een van onze twee kinderen”, aldus Wagener. Al snapt hij dat men die associatie kan hebben, omdat hij en zijn vrouw Ewelina in media-advertenties met hun kroost op de foto te zien zijn.

Opgevoed bij familie Kleinpenning
,,De kwekerij heet zo omdat mijn opa is opgevoed bij de familie Kleinpenning. Vandaar ’t Kleintje. Dat is trouwens al de naam sinds de jaren zeventig.” In 1972 kwam ‘kleintje’ Henk in het ouderlijk huis naast de kassen ter wereld. Als jochie hielp hij al mee op het gemengde bedrijf.

Toen Wagener junior van de middelbare tuinbouwschool kwam, was het gemengde karakter van de onderneming al losgelaten. Dat leidde niet tot gemengde gevoelens. ,,Nee, want het steeds moeten wisselen van diverse teelten was veel te duur, alleen al vanwege de inzet van een loonbedrijf.”

Alles zelf gekweekt
Wagener kwam op z’n 19de al meteen in de maatschap van zijn ouders en stond vanaf 2000 helemaal op eigen benen. Hij zorgde er alras voor dat men ook niet dacht dat ’t Kleintje zo heette vanwege de grootte van het bedrijf. De kiene kweker kocht in de straat twee tuinderijen op. ,,Daardoor hebben we nu drie locaties, de Geer 3, 9 en 16a.” Op 3,5 hectare worden de ‘specialiteiten van het huis’ gekweekt: violen, primula’s en diverse soorten perkplanten.

,,Daarvan is alles zelf gekweekt en 80 procent gezaaid. Ik ken in Huissen geen enkele kweker die dat ook doet. Terwijl stekjes toch duurder zijn dan zaadjes.” Daar komen jaarlijks zes miljoen planten uit voort, aldus Wagener. ,,20 procent ervan wordt aangeschaft door particulieren en de rest gaat naar tuincentra en tussenhandel. Maar andere kwekers helpen we ook, ik ken geen concurrentie.”

Hangende carnavalspot
Al is het wel keihard werken. ,,Deze periode is enorm druk en werk ik zes dagen van 06.00 tot 20.00 uur en dat tot en met eind juni. Al in januari begint de drukte eigenlijk, met de primula’s, dan vanaf februari de violen en daarna het eenjarig perkgoed. Als alles groeit en bloeit ben ik echt gelukkig.”

Van de meer dan 100 soorten (een- of meerjarige) planten wil Wagener er een wel uitlichten: ,,De hangende carnavalspot, met enkele soorten kleurige planten. Heel trendy.” De naam van deze hardloper heeft, zo zegt Wagener, inderdaad met Huissen, carnavalshotspot in de regio, te maken.

Gerelateerd nieuws

Beeld Gestapelde Kistjes in Huissen, wat stelt het voor?

In de Betuwe staan veel kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er langs zonder er acht op te slaan. Wat stelt het voor en wat beoogde de kunstenaar? Deze week: Gestapelde Kistjes in Huissen.
Meer informatie >>

NEXTgarden verwelkomt Fresh Forward in het tuinbouwgebied!

Fruitveredelingsbedrijf Fresh Forward is uit haar spreekwoordelijke jasje gegroeid en heeft tuinbouwgebied NEXTgarden gekozen als nieuwe vestigingslocatie.

Meer informatie >>

Pim kweekt hedera’s en mocht zelf de naam verzinnen voor zijn eigen straat

Hoe bijzonder, je hebt een hederakwekerij in een straat die heet… Hedera! Op nummer 5 is de kwekerij van Rikken gevestigd. Op de grens van Huissen en Bemmel, in tuinbouwgebied Bergerden. 

Meer informatie >>

Mobiliteit en verkeersveiligheid in gemeente Lingewaard; dit is het resultaat

Eind februari peilden wij met een online enquête de mening van onze inwoners over de mobiliteit en verkeersveiligheid in Lingewaard. Ruim 500 mensen hebben de vragenlijst ingevuld.

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Beschikbare kavels van 1.000 m2 tot 16 ha
  • Concurrerende grondprijs en voorwaarden
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.