Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Darthuizer Groep koopt kwekerij en gaat samenwerking aan met Presikhaaf Bedrijven

Presikhaaf Bedrijven verkoopt de kwekerij in Bemmel (gemeente Lingewaard) aan de Darthuizer Groep. De kwekerij, die op tuinbouwgebied Bergerden is gehuisvest, beslaat ruim 9 hectare. De overname van de kwekerij is geheel in lijn met de nieuwe weg die Presikhaaf Bedrijven is ingeslagen om haar eigen activiteiten af te bouwen, het vastgoed te verkopen en samen te werken met ondernemers. 

Met de verkoop van de kwekerij gaan de Darthuizer Groep en Presikhaaf Bedrijven tevens een langjarige samenwerking aan. De Darthuizer Groep wil daarmee een bijdrage leveren aan de doelstellingen vanuit de Participatiewet: zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking aan het werk helpen.

Passend werk

De partijen zijn overeengekomen dat de verantwoordelijkheid van bedrijfsvoering geheel bij de Darthuizer Groep ligt, en dat Presikhaaf Bedrijven als ‘preferred supplier’ werkzaamheden in opdracht zal uitvoeren voor de Darthuizer Groep. Hierdoor behouden de huidige 175 kwekerij-medewerkers hun werk in de tuinbouwsector. Door deze nieuwe vorm beschut werk bij werkgevers kan Presikhaaf Bedrijven zorgen dat de productie zo optimaal mogelijk past bij de inzet van mensen uit de doelgroep.

Afstemming

Als ‘preferred supplier’ zal de Darthuizer Groep de productieopdrachten als eerste aan Presikhaaf Bedrijven aanbieden. Hierdoor kan Presikhaaf de productiecapaciteit optimaal afstemmen aan de groep medewerkers die werkzaam is in de kwekerij. Als blijkt dat de hoeveelheid opdrachten groter is dan de SW-doelgroep aankan, kan Presikhaaf Bedrijven het werk voor een brede doelgroep vanuit de Participatiewet inzetten.

Impuls

De samenwerking tussen Presikhaaf Bedrijven en de Darthuizer Groep zorgt voor het behoud van werkgelegenheid in de tuinbouw. De Darthuizer Groep richt zich in de samenwerking op de ontwikkeling, (kweek)productie en verkoop van innovatieve oplossingen voor een groene en gezonde leefomgeving. Presikhaaf Bedrijven richt zich op het begeleiden en ondersteunen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij werk in de tuinbouwsector.

De inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het tuinbouwgebied Bergerden wordt vanuit de kwekers als belangrijke impuls gezien voor verdere ontwikkeling van het tuinbouwgebied. Vanuit de locatie in Bemmel wordt ook ondersteuning en begeleiding geboden aan zo’n 100 medewerkers die gedetacheerd zijn bij bedrijven op tuinbouwgebied Bergerden.