Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Corona-uitbraak belemmert de aanvoer van specerijen

Nu de horeca op slot zit, koken mensen meer thuis. Hierdoor groeit de vraag naar kruiden en specerijen terwijl lockdowns in herkomstlanden de aanvoer bemoeilijken. Euroma en Verstegen Spices & Sauces reageren.

Dat meldt het Centre for the Promotion of Imports from developing countries (CBI), dat onderdeel uitmaakt van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Corona-uitbraak

De corona-uitbraak veranderde het gedrag van mensen. Aan de vraagkant kopen consumenten en industrie steeds meer lang houdbare kruiden en specerijen. Aan de aanbodkant daarentegen zijn de grootste producerende landen niet in staat om te exporteren door grenssluitingen als gevolg van het coronavirus.

Coronamaatregelen

Coronamaatregelen in China en India, belangrijke spelers op het gebied van kruiden en specerijen, beïnvloeden de internationale specerijendynamiek. Zo sloot India al zijn grenzen. Dit maakt export bijna onmogelijk. In Vietnam gebeurt hetzelfde.


Kardemom

China dat veel Indiase specerijen koopt, beleefde een scherpe daling in de vraag door de uitbraak van het coronavirus. Door de coronacrisis daalde de prijzen van verschillende prijzen. Kardemom werd 50% goedkoper en de prijs van Vietnamese peper daalde met 10%.


Importeurs verwachten dat als de markten weer opengaan dat er flink gehamsterd gaat worden en dat de prijzen vanzelf weer stijgen. Dat hamsteren gebeurt al in Europa, mede vanwege de angst dat er tekorten dreigen te ontstaan.

Gember en nootmuskaat
Net voor de paasdagen was er veel vraag naar specerijen voor bakproducten, zoals kaneel, gember en nootmuskaat. Ook smaakmakers die mogelijk het immuunsysteem zouden versterken zoals kurkuma, gember en knoflook vonden gretig aftrek. De hogere prijzen die supermarkten rekenen voor deze producten schrokken de consumenten niet af.

Euroma

Ondanks berichten over een moeilijke aanvoer van kruiden en specerijen uit landen als India en China vanwege het coronavirus, ervaart Euroma dat kruiden en specerijen verwerkt en inkoopt momenteel geen grote tekorten. De fabrikant koopt haar grondstoffen gespreid in om de beschikbaarheid zo goed mogelijk te borgen, legt woordvoerster Henrieke van Praag uit.


Ze vertelt dat India en China belangrijke landen zijn waar Euroma specerijen inkoopt. “De lokale restricties als gevolg van corona maken het momenteel complexer dan anders om grondstoffen in te kopen uit deze landen. Ook andere landen hebben te maken met maatregelen of gevolgen van het coronavirus waardoor fabrieken minder output hebben of transport langer duurt dan anders.


Het inkoopteam van Euroma onderhoudt dagelijks contact met zijn leveranciers om snel te kunnen anticiperen op vertragingen, aldus Van Praag.

Verstegen Spices & Sauces

Verstegen Spices & Sauces geeft aan dat ze voldoende kunnen blijven leveren. “Tenzij er natuurlijk onvoorziene dingen gebeuren, maar daar gaan we niet van uit”, zegt directeur Duurzaamheid Marianne van Keep van Verstegen Spices & Sauces.


Toch zijn er “onvoorspelbare elementen” in de aanvoer van kruiden en specerijen, omdat ieder land zijn eigen coronamaatregelen neemt, vertelt ze daarbij.

Van Keep: “India sloot van het ene op het andere moment alles waardoor het land stil kwam te liggen. Na een week werd er besloten om ook hier zgn. cruciale industrieën aan te wijzen waardoor het land weer enigszins op gang kwam. Het grootste probleem daar is niet de beschikbaarheid van grondstoffen maar van mensen om het werk te doen. We hebben het idee dat dat nu weer redelijk loopt. Volgens mij wordt er ook op politiek niveau hierover gesproken. Niemand heeft immers baat bij gesloten grenzen.”

De komende tijd staan de specerijenoogsten weer voor de deur. “De prijsconsequenties zullen we de oogsttijd pas echt gaan ervaren.”


Lees hier het hele artikel van VMT.


Gerelateerd nieuws

Uitnodiging: Kom in de Kas Ondernemersontbijt gaat digitaal!

De lente is begonnen! Bloesem in de bomen en de lammetjes dartelen in de wei. Wij genieten volop van dit seizoen en kijken reikhalzend uit naar betere tijden.

Meer informatie >>

Updates COVID-19 voor de ondernemers

De gevolgen van het coronavirus zijn voor alle ondernemers enorm. Specifiek voor onze ondernemers in de tuinbouw hebben wij een aantal sites op een rij gezet.

Meer informatie >>

Gemeente biedt (financiële) hulp voor ondernemers

Veel ondernemers en ZZP’ers worden hard getroffen door de aanhoudende coronamaatregelen. Het Rijk ondersteunt ondernemers met noodpakketten.

Meer informatie >>

Wijziging tegemoetkomingsregeling land- en tuinbouw COVID-19

Er is een wijziging van de Regeling tegemoetkoming voor land- en tuinbouwondernemers COVID-19 gepubliceerd.

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.