Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

AVR wil met een nieuwe fabriek CO2 gaan ‘tappen’ uit rookpluimen

AVR in Duiven haalt al energie en warmte uit afval, nu wil het bedrijf ook koolstofdioxide/CO2 uit rookpluimen gaan halen. 

De doelstelling van AVR is om voor de zomer van 2019 60.000 ton CO2 uit de rook te halen en te recyclen. Air Liquide transporteert het naar glastuinbouwgebieden zoals Bergerden. Binnen de tuinbouw is er veel CO2 benodigd voor de groei van de gewassen.

De nieuwe fabriek zal de eerste installatie in de wereld zijn die op zo’n grote schaal CO2 opvangt. De fabriek die in Duiven komt te staan zal 30 meter hoog worden. Momenteel wordt de rook uit de verbrandingsoven ook al gereinigd, de stoffen en zuren worden eruit verwijderd. De leidingen lopen straks door naar de nieuwe fabriek, deze zullen vanuit de bestaande schoorsteen komen.

Naar schatting zal 10% van het gas geabsorbeerd gaan worden met het oplosmiddel MEA. Door MEA toe te voegen kan de CO2 opgelost worden tot een vloeistof. De vloeistof wordt later ‘’gestript’’ om zo zuivere CO2 eruit te halen. De CO2 wordt daarna in vrachtwagens getapt en naar de tuinders gebracht.

De tuinders hoeven geen aardgas meer te verbranden om aan CO2 te komen wat ten goede komt van het milieu. De bouw van de nieuwe fabriek zal na de zomervakantie van start gaan.

Gerelateerd nieuws

Duurzame Ontwikkelingen bij NEXTgarden

Duurzame Ontwikkelingen bij NEXTgarden: Innovatie en Milieubewust Ondernemen in Lingewaard
Meer informatie >>

Inspiratiesessie levert veel ideeën op voor ontmoetingsplek

Tijdens een inspirerende sessie op 11 oktober ‘Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw’, georganiseerd door Gemeente Lingewaard en Glastuinbouw Nederland, kwam een schat aan ideeën en inzichten naar voren om dit idee samen verder vorm te geven.
Meer informatie >>

Inspiratiesessie: Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw

De kas van Harry Beijer op NEXTgarden vormt woensdag 11 oktober het decor voor een bijzondere bijeenkomst over de toekomst van de glastuinbouw in Oost-Nederland.
Meer informatie >>

Telers Willemsen en Weijs verlagen uitval, ziektedruk en inzet chemie

Potplantentelers René Willemsen en Sietske Weijs zijn gevestigd op NEXTgarden en gingen ruim vijftien jaar geleden aan de slag met weerbaar telen. De diverse maatregelen resulteren in een weerbaarder en sterker gewas en wortelstelsel en leveren ook op andere fronten voordeel op.
Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.