Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

AVR wil met een nieuwe fabriek CO2 gaan ‘tappen’ uit rookpluimen

AVR in Duiven haalt al energie en warmte uit afval, nu wil het bedrijf ook koolstofdioxide/CO2 uit rookpluimen gaan halen. 

De doelstelling van AVR is om voor de zomer van 2019 60.000 ton CO2 uit de rook te halen en te recyclen. Air Liquide transporteert het naar glastuinbouwgebieden zoals Bergerden. Binnen de tuinbouw is er veel CO2 benodigd voor de groei van de gewassen.

De nieuwe fabriek zal de eerste installatie in de wereld zijn die op zo’n grote schaal CO2 opvangt. De fabriek die in Duiven komt te staan zal 30 meter hoog worden. Momenteel wordt de rook uit de verbrandingsoven ook al gereinigd, de stoffen en zuren worden eruit verwijderd. De leidingen lopen straks door naar de nieuwe fabriek, deze zullen vanuit de bestaande schoorsteen komen.

Naar schatting zal 10% van het gas geabsorbeerd gaan worden met het oplosmiddel MEA. Door MEA toe te voegen kan de CO2 opgelost worden tot een vloeistof. De vloeistof wordt later ‘’gestript’’ om zo zuivere CO2 eruit te halen. De CO2 wordt daarna in vrachtwagens getapt en naar de tuinders gebracht.

De tuinders hoeven geen aardgas meer te verbranden om aan CO2 te komen wat ten goede komt van het milieu. De bouw van de nieuwe fabriek zal na de zomervakantie van start gaan.