Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Pim kweekt hedera’s en mocht zelf de naam verzinnen voor zijn eigen straat

In deze aflevering van Boerentrots: de in Lent geboren Pim Rikken (43) is eigenaar van grote hederakwekerij op grens van Huissen en Bemmel. Een makkelijke klus? ,,Het tegendeel is waar.”

Hoe bijzonder, je hebt een hederakwekerij in een straat die heet… Hedera! Op nummer 5 is de kwekerij van Rikken gevestigd. Op de grens van Huissen en Bemmel, in tuinbouwgebied Bergerden. 

,,Toen we hier begonnen te bouwen in 2004 was het nog weiland en mochten we van de gemeente zelf een straatnaam verzinnen, dus die was snel bedacht, haha”, aldus de eigenaar, die met vrouw en twee dochters naast het enorme kassencomplex woont.

Fruit en geraniums
Om de hoek zit de tweede locatie van de kwekerij, aan de Rosa 3. Alles bij elkaar gaat het om 46.000 vierkante meter. Zo’n zeven voetbalvelden groot. De huidige oppervlakte aan kasglas is bijna vijf keer zo veel als Rikkens vader en moeder en oom en tante toen hadden in Lent, waar hij van origine vandaan komt.

Zijn opa was er in 1928 al begonnen met tuinbouw, toen nog onder andere fruit en geraniums. ,,Mijn ouders en oom en tante hadden zich eind jaren negentig gespecialiseerd in de hedera.” 

De plant die kruipt of klimt en ook wel klimop wordt genoemd. ,,Die lijkt makkelijk om te kweken, maar het tegendeel is waar. Het vereist juist heel intensieve zorg. Van precieze bewatering tot hoeveelheid licht tot speciale potgrond.”

Dat gaat Rikken en zijn team inmiddels zo goed af dat er ruim zes miljoen planten per jaar verkocht worden. Niet aan consumenten, maar wel aan grootwinkelbedrijven en exporteurs.

,,En zo komen onze planten in bloemstukken en kerststukjes van onder meer tuincentra en de Lidl. 90 procent van onze productie gaat naar het buitenland.” Qua productie hoort zijn bedrijf tot de top 3 van Nederland, al zijn er volgens Rikken ‘maar’ zes hederakwekerijen.

Moeder Netty heeft haar eigen soort hedera
Van de plant bestaan er volgens hem ‘wereldwijd wel driehonderd soorten’. ,,Je hebt ze met groen, geel of wit blad en daarvan heb je weer diverse vormen en groottes. Wij kweken achttien soorten. Daarvan is de Wonder de hardloper.” Het is een volledig groene versie waarvan de bladeren een egale omtrek hebben.

 ,,We kweken ook eigen soorten, een paar zijn vernoemd naar medewerkers. En een naar m’n moeder, Netty.”  Ook zijn vader speelt nog steeds een rol. ,,Hij is al 72, maar komt om de dag nog wat doen.” 

Rikken heeft enorm veel aan zijn ouders te danken. ,,Toen ik destijds afzwaaide van de Hogere Agrarische School in Den Bosch, richting bedrijfskunde, hebben zij hebben me geholpen om het bedrijf over te nemen. En hebben daarna nog jarenlang meegewerkt.”

Lees hier het hele artikel in De Gelderlander.
Foto: Pim Rikken van Hederakwekerij Rikken in Bemmel © Erik van 't Hullenaar

Gerelateerd nieuws

Start werkzaamheden warmtenet

Maandag 15 januari zijn we gestart met de aanleg van het warmtenet op NEXTgarden. Dit warmtenet gaat in de toekomst verschillende glastuinbouwbedrijven in Lingewaard warmte leveren.
Meer informatie >>

Samen werken we aan toekomstplan voor de Rietkamp

Eind 2021 heeft de gemeenteraad de gebiedsvisie NEXTgarden vastgesteld. Tijdens het opstellen van de gebiedsvisie hoorden we dat een aantal tuinders uit de Rietkamp wil stoppen. Dit betekent dat het gebied niet langer een intensiveringsgebied voor glastuinbouw hoeft te blijven. Daarom gaan we, samen met ondernemers en bewoners, kijken naar wat we met dit gebied willen.
Meer informatie >>

Inspiratiesessie levert veel ideeën op voor ontmoetingsplek

Tijdens een inspirerende sessie op 11 oktober ‘Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw’, georganiseerd door Gemeente Lingewaard en Glastuinbouw Nederland, kwam een schat aan ideeën en inzichten naar voren om dit idee samen verder vorm te geven.
Meer informatie >>

Inspiratiesessie: Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw

De kas van Harry Beijer op NEXTgarden vormt woensdag 11 oktober het decor voor een bijzondere bijeenkomst over de toekomst van de glastuinbouw in Oost-Nederland.
Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.