Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Kersttijd amaryllissentijd: topdrukte bij kweker uit Angeren

Bij amaryllissenkweker Evers van de Sandt in Angeren is het deze week alle hens aan dek. In zo’n vier weken tijd moet zijn complete amaryllissenoogst de kassen uit.

De amaryllis is de kerstsnijbloem bij uitstek en wordt met behulp van familie en seizoenarbeiders in deze periode geoogst en ingepakt. Zo’n 85 procent van de populaire bloem verdwijnt naar het buitenland. Dankzij de coronabeperkingen zijn bloemen en planten niet aan te slepen en wordt er door kwekers nu goed verdiend.

 ,,Omdat mensen door de beperkingen vaker thuis zijn willen ze het in huis gezellig maken. Zeker voor de kerst”, vertelt eigenaar Martijn Evers. In de oogstperiode worden bij Evers van de Sandt zo’n 1,5 miljoen stelen gesneden. Evers kweekt zo’n twaalf soorten, waaronder twee exclusieve.

Twee eigen soorten
,,Dat zijn de Loyalty en de Pinto-Night’’, zegt Evers. ,,Beide mooie donkerrode amaryllissen. De ene hebben we zelf ontwikkeld en de andere is aangekocht, maar ook exclusief. Die kun je echt alleen hier krijgen.” Evers verwacht dat de bloemen, die thuis minimaal twee weken meegaan, in de winkel tussen de 2 en 7 euro per stuk gaan kosten. 

,,Dat ligt aan de soort, de één is mooier en beter dan de ander. Ook verschilt het aanbod per land, soms worden ze per stuk aangeboden, soms in bossen van drie of vijf. En het zijn geen kleine planten, dus dan heb je het over een serieus bloemstuk.” 

Naar Duitsland
Evers van de Sandt, ooit opgezet door Martijn Evers zelf en zijn moeder, is nu in handen van Evers en zijn vrouw, maar ze hebben met hun maatschap de naam van het bedrijf in Angeren in ere gehouden. Van de deze weken gesneden planten gaat het overgrote deel naar Duitsland.

,,Daar is de bloem heel populair tijdens de kerstdagen en Duitsland is ook echt al jaren lang onze voornaamste afzetmarkt. Maar ze gaan ook naar Amerika en Japan. Een kleiner deel is voor de Nederlandse markt en gaat naar de bloemenveiling.”

Foto: © VidiPhoto
Lees hier het hele artikel uit De Gelderlander

Gerelateerd nieuws

Start werkzaamheden warmtenet

Maandag 15 januari zijn we gestart met de aanleg van het warmtenet op NEXTgarden. Dit warmtenet gaat in de toekomst verschillende glastuinbouwbedrijven in Lingewaard warmte leveren.
Meer informatie >>

Samen werken we aan toekomstplan voor de Rietkamp

Eind 2021 heeft de gemeenteraad de gebiedsvisie NEXTgarden vastgesteld. Tijdens het opstellen van de gebiedsvisie hoorden we dat een aantal tuinders uit de Rietkamp wil stoppen. Dit betekent dat het gebied niet langer een intensiveringsgebied voor glastuinbouw hoeft te blijven. Daarom gaan we, samen met ondernemers en bewoners, kijken naar wat we met dit gebied willen.
Meer informatie >>

Inspiratiesessie levert veel ideeën op voor ontmoetingsplek

Tijdens een inspirerende sessie op 11 oktober ‘Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw’, georganiseerd door Gemeente Lingewaard en Glastuinbouw Nederland, kwam een schat aan ideeën en inzichten naar voren om dit idee samen verder vorm te geven.
Meer informatie >>

Inspiratiesessie: Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw

De kas van Harry Beijer op NEXTgarden vormt woensdag 11 oktober het decor voor een bijzondere bijeenkomst over de toekomst van de glastuinbouw in Oost-Nederland.
Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.