Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Een regionale keuken voor de korte keten kas

De restaurantketen Humphrey's heeft haar centrale keuken in Bemmel. De intentie van Humphrey’s Restaurants is om zoveel mogelijk in kassen geteelde producten (groenten en kruiden) uit het glastuinbouwgebied NEXTgarden te betrekken. Humphrey's is al langere tijd met telers uit het gebied en met de gemeente Lingewaard in gesprek over deze uitdaging. De provincie heeft een regeling opengesteld voor innovaties op lokaal niveau voor korte voorzieningsketens voor voedsel. Tot 10 december konden hiervoor te subsidiëren projectvoorstellen worden ingediend. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard heeft onlangs besloten akkoord te gaan met het indienen van een aanvraag. 

Een samenwerkingsverband bestaande uit Humphrey’s Restaurants, glastuinbouwtelers en de gemeente Lingewaard, wil een concrete korte keten glastuinbouw ontwikkelen. Op basis van bestaand onderzoek (onder andere uitgevoerd door hogeschool Van Hall Larenstein) en ervaring vanuit het glastuinbouwgebied NEXTgarden, laat het samenwerkingsverband een projectplan (inclusief een of meer businessmodellen) opstellen. Het projectplan is gericht op een duurzame en maatschappelijk gedragen innovatie in de korte voedsel voorzieningsketen. 

Waarom dit project?

Consumenten willen steeds meer kunnen beschikken over vers, veilig en gezond voedsel. Ook willen consumenten steeds meer weten waar het voedsel vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Humphrey's  Restaurants met landelijk 16 vestigingen en een centrale keuken in Bemmel, waar voedsel wordt voorbereid, wil op deze ontwikkelingen inspelen. Een mogelijkheid hiertoe bestaat uit de zogenaamde korte voedingsketen. Hierbij is de afstand tussen de producent en de consument zowel in technische als in 'emotionele' zin zo kort mogelijk. Er zijn landelijk en ook in onze regio al geslaagde initiatieven. Humphrey's wil daarom voor haar keuken zoveel mogelijk groenten en kruiden betrekken van zo dichtbij mogelijk. De keus hiervoor is gevallen op telers die actief zijn op het grondgebied van Lingewaard. Voor telers in de glastuinbouw kan een samenspraak met Humphrey's Restaurants een nieuw verdienmodel opleveren. Maatschappelijk bezien is de korte keten interessant omdat een bijdrage wordt geleverd aan meer bewustzijn over voedsel en een verlaging van de CO2 uitstoot. Dit laatste is het gevolg van de kortere transportafstanden, waarover voedsel wordt vervoerd.

Uitvoering in 2019

In samenspraak met NEXTgarden (glastuinbouwontwikkeling Arnhem Nijmegen) is een aantal telers bereid gevonden om samen met de gemeente Lingewaard en Humphrey's Restaurants een initiatief te nemen voor een gezamenlijk project: Innoveren in de korte keten kas. Het gaat bij dit initiatief onder meer om groenten als paprika, tomaat, aubergine en aardbei. Wat de kruiden betreft wordt gedacht aan onder meer basilicum, munt, peterselie en koriander.

Het project zal worden uitgevoerd door een bureau, waarvoor deze innovatie een uitgelezen uitdaging biedt. Het bureau zal worden aangestuurd door het samenwerkingsverband. De kosten van uitvoering van het project bedragen ca. € 50.000. Als de gevraagde subsidie wordt toegekend, maken de partners m.u.v. het inzetten van tijd geen extra kosten. Waarschijnlijk zal de provincie pas volgend jaar april/ mei 2019 een besluit nemen over de aanvraag. Partners gaan daarom na of er, met het risico dat er geen positief besluit komt, toch gestart kan worden met het project.

Meer informatie: Jan Taks, NEXTgarden (gemeente Lingewaard) j.taks@lingewaard.nl of telefonisch bereikbaar via 06 31 04 87

Gerelateerd nieuws

NEXTgarden werkt aan doorstart voor proef met het kweken van specerijen

Specerijen kweken in een Bemmelse kas blijkt goed te kunnen. Er wordt dan ook volop gewerkt aan een doorstart van het proefproject. Kurkuma (Indiase geelwortel) is als specerij herkenbaar aan zijn mild bittere smaak en gele kleur.
Meer informatie >>

Jonge mensen komen met echte duurzame innovatie

Kansen voor tuinbouw 3.0 in de regio worden gezien door Rik Eweg, Lector van Hogeschool Van Hall Larenstein. De hogeschool kreeg in 2018 de titel voor Duurzaamste Hogeschool van Nederland. 

Studenten worden opgeleid op en voor een duurzame toekomst waarbij deze bekroning al lang geleden ingezet is. In 2019 zal er gestart worden met een specifieke gericht op de circulaire economie.

Meer informatie >>

Unieke kans voor een korte noten keten

CropEye, een Wagenings adviesbureau, bezoekerscentrum De Zandse Notengaard uit Huissen, hogeschool Van Hall Larenstein en de gemeente Lingewaard bundelen hun krachten voor de ontwikkeling van een kort keten notenteelt.

De provincie Gelderland heeft een regeling opengesteld voor innovaties op lokaal niveau voor korte voorzieningsketens voor voedsel.

Meer informatie >>

Regionaal Voedsel Event

Op donderdag 12 april vindt er een Regionaal Voedsel Event plaats op NEXTgarden. Voedselregio Rijn IJssel Linge nodigt graag iedereen uit.

Het regionale Voedsel Event is speciaal voor ondernemers in (regionaal) voedsel. Het programma is gericht op de markt van lokaal en regionaal voedsel. Op een interactieve en inspirerende manier maak je kennis met innovatieve bedrijfsconcepten, verdienmodellen en nieuwe verbindingen rondom voedsel.

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.