Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

Beeld Gestapelde Kistjes in Huissen, wat stelt het voor?

In de Betuwe staan veel kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er langs zonder er acht op te slaan. Wat stelt het voor en wat beoogde de kunstenaar? Deze week: Gestapelde Kistjes in Huissen.

De herstructurering van de glastuinbouw heeft Huissen rond 1990 drie kunstwerken opgeleverd. Silhouet in Kassen van beeldhouwer Hedda W. Buijs op de rotonde Karstraat en Floralaan is een duidelijke verwijzing naar deze sector.

Link met het verleden
Over het beeld Groei in Kleur van Herman Meijer op de rotonde Huismanstraat en Stadswal moeten Huissenaren doorgaans wat langer nadenken wat het voorstelt. ,,Witlof”, geeft Koos Meeuwsen van de historische kring als antwoord. Dat het beeld Gestapelde Kistjes van N. Verbeek bij het Klaphek met het verleden van Huissen te maken heeft, is dan weer overduidelijk.

Die herstructurering van de glastuinbouw kun je gerust een omvangrijk project noemen. Dat weet oud-wethouder Geert Schrijver als geen ander. Hij was er als politicus, maar ook als voorzitter van de plaatselijke ABTB en als lid van het hoofdbestuur van deze organisatie nauw bij betrokken.

,,We waren er destijds snel bij om het benodigde geld te krijgen. Ik weet nog dat ik ’s middags om half twee toenmalig minister Gerrit Braks aan de lijn had. Om vier uur zaten we al in Den Haag om de contracten te tekenen. Samen met een organisatie uit Limburg die ook zo snel reageerde.”

In de gemeente was een commissie samengesteld die het project in goede banen moest leiden. ,,Daarin waren vertegenwoordigers van de gemeente opgenomen, maar ook afgevaardigden van natuur- en landbouworganisaties en de veiling”, vult hij aan.

Óók geld voor kunstproject
,,Uit de gesprekken bleek dat er ook geld beschikbaar was voor een kunstproject. Een van de betrokkenen wilde het geld besteden aan de opknap van wegen. Daar was het geld uiteraard niet voor bedoeld”, zegt Schrijver.

Daarop werden kunstenaars uitgenodigd met ideeën te komen. De drie kunstwerken zijn daarvan het resultaat. Gestapelde Kistjes is een kunstwerk van hardsteen. Het verwijst naar de druiventeelt die voor Huissen zo belangrijk was en naar de aanwezigheid van de veiling.

Artikel: De Gelderlander
Foto: © Erik van 't Hullenaar

Gerelateerd nieuws

Start werkzaamheden warmtenet

Maandag 15 januari zijn we gestart met de aanleg van het warmtenet op NEXTgarden. Dit warmtenet gaat in de toekomst verschillende glastuinbouwbedrijven in Lingewaard warmte leveren.
Meer informatie >>

Samen werken we aan toekomstplan voor de Rietkamp

Eind 2021 heeft de gemeenteraad de gebiedsvisie NEXTgarden vastgesteld. Tijdens het opstellen van de gebiedsvisie hoorden we dat een aantal tuinders uit de Rietkamp wil stoppen. Dit betekent dat het gebied niet langer een intensiveringsgebied voor glastuinbouw hoeft te blijven. Daarom gaan we, samen met ondernemers en bewoners, kijken naar wat we met dit gebied willen.
Meer informatie >>

Inspiratiesessie levert veel ideeën op voor ontmoetingsplek

Tijdens een inspirerende sessie op 11 oktober ‘Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw’, georganiseerd door Gemeente Lingewaard en Glastuinbouw Nederland, kwam een schat aan ideeën en inzichten naar voren om dit idee samen verder vorm te geven.
Meer informatie >>

Inspiratiesessie: Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw

De kas van Harry Beijer op NEXTgarden vormt woensdag 11 oktober het decor voor een bijzondere bijeenkomst over de toekomst van de glastuinbouw in Oost-Nederland.
Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.