Actuele ontwikkelingen
NEXTgarden

€ 51.000 subsidie voor Voedselregio Rijn IJssel Linge

De provincie Gelderland en de Europese Unie stellen € 51.000 subsidie voor Voedselregio Rijn IJssel Linge beschikbaar. Doel van de Voedselregio is om lokaal geproduceerd voedsel (stadslandbouw) snel van het land op het bord te krijgen.

De ambitie van Voedselregio Rijn IJssel Linge is het aandeel regionaal, duurzaam voedsel binnen tien jaar te laten groeien. De groei ontstaat door de vraag direct en duurzaam te koppelen aan producenten. De Voedselregio verbetert de bedrijvigheid, versterkt de werkgelegenheid en draagt bij aan een meer zelfvoorzienende regio. Doordat het aantal transport kilometers wordt teruggebracht, neemt de CO² uitstoot af terwijl de regionale biodiversiteit toe neemt.

Samenwerking
De Voedselregio Rijn IJssel Linge is een samenwerking van de gemeenten Arnhem, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum en Rheden en Zuivelboerderij & Landwinkel IJsseloord, Stichting Ortus, Boerderij De Horsterhof & Stichting Erkend Veluws Streekproduct). De betrokken gemeenten ondersteunen met beleid en stimuleren in samenwerking met betrokken ondernemers de vraag naar regionaal voedsel. De subsidie is verleend in het kader van POP3 Korte Voorzieningsketens.

Gerelateerd nieuws

NEXTgarden werkt aan doorstart voor proef met het kweken van specerijen

Specerijen kweken in een Bemmelse kas blijkt goed te kunnen. Er wordt dan ook volop gewerkt aan een doorstart van het proefproject. Kurkuma (Indiase geelwortel) is als specerij herkenbaar aan zijn mild bittere smaak en gele kleur.
Meer informatie >>

Jonge mensen komen met echte duurzame innovatie

Kansen voor tuinbouw 3.0 in de regio worden gezien door Rik Eweg, Lector van Hogeschool Van Hall Larenstein. De hogeschool kreeg in 2018 de titel voor Duurzaamste Hogeschool van Nederland. 

Studenten worden opgeleid op en voor een duurzame toekomst waarbij deze bekroning al lang geleden ingezet is. In 2019 zal er gestart worden met een specifieke gericht op de circulaire economie.

Meer informatie >>

Een regionale keuken voor de korte keten kas

De restaurantketen Humphrey's heeft haar centrale keuken in Bemmel. De intentie van Humphrey’s Restaurants is om zoveel mogelijk in kassen geteelde producten (groenten en kruiden) uit het glastuinbouwgebied NEXTgarden te betrekken. Humphrey's is al langere tijd met telers uit het gebied en met de gemeente Lingewaard in gesprek over deze uitdaging. De provincie heeft een regeling opengesteld voor innovaties op lokaal niveau voor korte voorzieningsketens voor voedsel. 

Meer informatie >>

Unieke kans voor een korte noten keten

CropEye, een Wagenings adviesbureau, bezoekerscentrum De Zandse Notengaard uit Huissen, hogeschool Van Hall Larenstein en de gemeente Lingewaard bundelen hun krachten voor de ontwikkeling van een kort keten notenteelt.

De provincie Gelderland heeft een regeling opengesteld voor innovaties op lokaal niveau voor korte voorzieningsketens voor voedsel.

Meer informatie >>

NEXTgarden - Wij nodigen u uit

De beste plek om te ondernemen

  • Strategisch gelegen in agricorridor A15
  • Op de grens van Nederland en Duitsland
  • Duurzame levering warmte, elektra en CO2
  • Uitstekende gietwatervoorziening en glasvezel
  • Dynamisch ondernemersklimaat
  • Kennisinstituten en overheid doen mee


Voor meer informatie 

Bent u enthousiast geworden en heeft u plannen of ideeën die aansluiten bij de ontwikkelingen in het gebied, neem dan contact met ons op.